Index Vakbarát Hírportál

Nem csalás, tényleg lehet 122 évig élni

2019. szeptember 16., hétfő 19:36

Új dokumentumok és matematikai modellek is megerősítették, hogy valóban 122 évig és 164 napig élhetett az 1875. február 21-én született Jeanne Calment, akit a világ eddig legtovább élt embereként tartanak nyilván – írja az MTI egy hétfőn közzétett kutatásra hivatkozva.

A rekordot még tavaly vonták kétségbe orosz kutatók, név szerint Nyikolaj Szak matematikus és Valerij Novoszelov gerontológus. Állításuk szerint átverés volt a Guinness világrekord, tanulmányukban ugyanis azt állították, hogy Jeanne lánya, Yvonne

felvette az édesanyja személyazonosságát még 1934-ben, hogy így kerülje el a hagyatéki adó megfizetését.

A francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézete viszont megvizsgálta az orosz kutatók érveit, és arra jutottak, hogy nincs semmiféle bizonyíték erre. Sőt, egy svájci-francia kutatócsoport tovább is jutott a vizsgálódásban: alaposan átvizsgálták az üggyel kapcsolatos összes történelmi, demográfiai és egészségügyi adatot, és egy matematikai modell segítségével bebizonyították, hogy az emberek valóban elérhetik a 120 év fölötti életkort.

A svájci Genfi Egyetem és a Genfi Egyetemi Kórházak kutatói rekonstruálták az összes 1875-ben Franciaországban született ember élettartamát, és ugyanezt elvégezték az 1903-ban születetteknél is – ez az utolsó korosztály, aminek már egyetlen tagja sem él. Ezen adatokból kiindulva pedig kiszámították a 100, 101, 102, stb. éves kor elérésének a valószínűségét.

Eredményeik szerint pedig a valószínűség nagyon alacsony, de statisztikailag egyáltalán nem lehetetlen – összegezte a kutatást a csoport vezetője, Francois Herrmann. Számításaik szerint maximálisan 119-123 évig élhet egy ember, de tíz millió 100 éven felüli ember közül mindössze egyetlen egynek van esélye megérni a százhuszonharmadik születésnapját.

A genfi szakértő ugyanakkor elismerte, hogy Calment esete valóban egy anomália, hiszen a halálakor 10 évvel volt fiatalabb az akkori második legidősebb ember, vagyis túl nagy volt köztük a korkülönbség. Azóta viszont egy ember már megérte a 119 évet, öt másik pedig a 117-et, vagyis egyre inkább szűkül a rés.

Hermann szerint a francia asszony egyszerűen megelőzte a korát.

A kutatócsoport szerint Jeanne Calment kivételes életkora az örökletes tényezők és a szerencse keverékének köszönhető, a fennmaradt emlékek szerint pedig szinte nyomtalanul múltak el az évek az asszony felett.

Rovatok