Index Vakbarát Hírportál

Kína hekkelhette meg az ausztrál parlementet és a pártokat

2019. szeptember 16., hétfő 17:28

Az ausztrál hírszerzés szerint Kínához köthetők azok a kibertámadások, amelyek a májusi választások előtt az ausztrál parlamentet és a három legnagyobb pártot érték, írja a Reuters.

Az ausztrál kiberhírszerző ügynökség, az Australian Signals Directorate (ASD) arra a következtetésre jutott, hogy a kínai állambiztossági minisztérium a felelős a támadásokért. Erről már márciusban jelentés készült, és februárban Scott Morrison miniszterelnök is azt állította, hogy a kibertámadás mögött egy másik ország kormánya áll

A Reutersnek nyilatkozó, névtelenséget kérő források azt mondták, nem lehet tudni, hogy a támadások mikor kezdődtek pontosan, és azt sem, hogy meddig tartottak. A parlament mellett a három legnagyobb pártot, a Nemzetiket, a Liberálisokat és a Munkáspártot is támadás érte, az ő hálózatukba is behatoltak illetéktelenek. Az egyik forrás szerint, megvolt a lehetősége, hogy megkérdőjelezhető lesz a májusi választások tisztasága, de semmi jel nem mutatott végül arra, hogy a megszerzett adatok segítségével beavatkoztak 

Két forrás azt állítja, hogy a kormány nem akarta nyilvánosságra hozni, hogy Kína volt a támadó, mert ezzel veszélybe kerülhetett volna a két ország kereskedelmi kapcsolata. Kína Ausztrália legnagyobb kereskedelmi partnere, jelentős vasérc- és szénimportőr, és sok mezőgazdasági terméket is vásárol, az ausztrál kivitel egyharmadát biztosítja. 

A kínai külügyminisztérium tagadta, hogy bármilyen Ausztráliát ért támadásban részt vett volna országuk. Azt is közölték, hogy az internet tele van teóriákkal, amiket nehéz igazolni. 

Rovatok