Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő lesz a Huawei Mate 30, de mi van az appokkal?

2019. szeptember 17., kedd 14:07

Csütörtökön bemutatja a Huawei az idei legmenőbb mobilját, a Mate 30-at, és a kiszivárgott képek alapján ismét egy remek telefont rakhatott össze a kínai gyártó. A középre helyezett kameraszigeten négy lencse van, mellettük egy jókora vaku, a másik oldalon pedig a Mate sorozatnál megszokott hátraívelt kijelző terül el. Sejthető, hogy a Mate 30-nak is bajnok aksija lesz, és összességében nagyon erős az egész.

Abban is biztosak lehetünk, hogy ez a mobil kapja meg elsőként a Berlinben pár hete bejelentett Kirin 990 rendszercsipet, amelyből 4G-s és 5G-s változata is készült.

A rajongókat viszont nem is ez tartja lázban, hanem az a kérdés, hogy vajon milyen szoftver lesz a mobilon. Az Egyesült Államok és Kína kormánya közt nagyjából egy éve tart a kereskedelmi háború, és ennek részeként a Donald Trump kormánya megtiltotta az amerikai cégeknek, hogy a Huaweijel üzleteljenek. A kereskedelmi embargó kezdetét párszor elhalasztották, és olyan is elhangzott korábban, hogy csak azokra a termékekre érvényes, amiket még nem gyártottak le - az a legbiztosabb, hogy óriási a bizonytalanság ebben a témában, és a Huawei érthető módon ódzkodik a Mate bemutatója előtt erről nyilatkozni.

Ha nincs amerikai termék a Huawei Mate 30-ban, akkor az alábbiak hiányozhatnak belőle:

Fokozza a bizonytalanságot, hogy a Huaweinek is jó ideje van a telefonjain egy alternatív szoftverboltja, az AppGallery. Nem egyértelmű, hogy egy európai felhasználó, akivel szemben nincs kereskedelmi embargó, hozzáférhet-e amerikai termékekhez - appokhoz - egy Huawei-mobilon. Bekerülhet-e a Facebook és a Messenger, a Netflix és a Spotify a Huawei AppGallery nevű appbolt kínálatába? Utólag feltelepíthetünk magunknak másfajta alkalmazásboltot?

Ha az utólagos beavatkozás megoldható, azzal a Huawei elveszítheti ugyan a kevésbé hozzáértő vevők egy részét, de végül is bolti terméktámogatással, mobilszolgáltatói segítséggel elvileg megoldható lenne, hogy hozzájussunk a megfelelő appokhoz, és ne csak egy nagyon okos, de mégis igen korlátozott képességű kamerás telefon legyen a Mate 30.

Csütörtökön minden kiderül, és ott leszünk a bemutatón, hogy beszámoljunk a fejleményekről.

(Business Insider)

Rovatok