Index Vakbarát Hírportál

Rekord meleg volt 2019 nyara az északi féltekén

2019. szeptember 17., kedd 11:49

1880 óta nem volt ilyen meleg nyár az északi féltekén, ám a globális hőmérsékleti rekordot nem sikerült megdönteni, a júniust, júliust és augusztust magába foglaló negyedév az egész bolygót vizsgálva csupán a második legmelegebb volt - ez derült ki az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) hétfői közleményéből.

Több ezer hőmérő, tengeri bója és egyéb felszíni szenzorok adatai alapján az idei volt a második legforróbb augusztus, amikor az átlaghőmérséklet elérte a 16,52 Celsius-fokot.

Ez 0,92 Celsius-fokkal több, mint a 20. századi 15,6 fokos átlag

- olvasható a hivatal honlapján közzétett globális klímajelentésben.  Voltak azonban olyan területek is szerte a világban, például a Csendes-óceán északi részén, Közép-Európában és az Antarktisz keleti felén, ahol az átlaghőmérséklet 1,5 Celsius-fokkal haladta meg az 1981-2010 közötti átlagot.

Mindez úgy jött össze, hogy egy viszonylag gyenge El Niño dolgozott a Csendes-óceán trópusi téréségében, közel sem volt olyan erős a jelenség, mint az idei augusztusi hőséget csupán 0,06 Celsius-fokkal meghaladó 2016-os rekord.

A jelentésből kiderül még:

(NOAA, MTI, Science Alert)

Rovatok