Index Vakbarát Hírportál

Csillagot széttépő fekete lyukat látott a NASA bolygókereső műholdja

2019. szeptember 27., péntek 13:27

Szokatlanul részletes felvételt készített egy csillagot széttépő fekete lyukról a NASA alapvetően exobolygók felfedezésére szolgáló műholdja, a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), a rögzített adatokból pedig ezúttal az is kiderült, hogy pontosan mikor kezdett fényesedni a jelenség – írja a Phys.org.

A kozmikus kannibalizmus, vagy eredeti nevén Tidal Distruption Event (TDE) akkor következik be, amikor egy csillag túl közel kerül egy fekete lyukhoz. A csillag, valamint a fekete lyuk méretétől, illetve a két objektum távolságától függően ekkor a fekete lyuk vagy bekebelezi a csillagot, vagy széttépi egy hosszú, spagettiszerű kötéllé. Az ilyen események nagyon ritkák, egy Tejútrendszer méretű galaxis esetében minden 10-100 ezer évben történik egy ilyen. Egészen eddig nagyjából negyven ilyet figyeltek meg a csillagászok, de ez nem azt jelenti, hogy könnyű észrevenni ezeket az eseményeket.

Képzeld el, hogy egy felhőkarcoló tetején állsz, és egy csatornafedélen lévő lyukba akarsz beledobni egy üveggolyót. Ez nehezebb annál.

– mondta az ohiói egyetem csillagászprofesszora, Chris Kochanek.

A mostani eset ugyanakkor a szokásosnál különlegesebb, nem is csak azért, mert ez volt az első alkalom, hogy a TESS kozmikus kannibalizmust rögzített, hanem azért is, mert a mostani TDE-t jóval korábban elkezdték megfigyelni, mint az eddigieket. Ez az ohiói egyetem ASAS-SN rendszerének köszönhető, ami 20 teleszkóppal figyeli az eget szupernóvák, és egyéb kozmikus jelenségek után kutatva. A mostani eseményt a rendszer egyik teleszkópja vette észre, a TESS pedig éppen az égnek ezen szakaszát pásztázta, így fontos adatokat tudott rögzíteni arról, ahogy a fény közeledett a fekete lyukhoz.

A korai felfedezés egyébként abból a szempontból is fontos volt, hogy az ASAS-SN több teleszkópot tudott ráállítani a jelenség megfigyelésére. A kutatók szerint a megszerzett adatok rendkívül nagy segítséget nyújthatnak majd az ehhez hasonló kitörések lemodellezésénél. Az ASASSN-19bt-nek keresztelt esemény a kutatók szerint emiatt az erről szóló tanulmány alapján a kozmikus kannibalizmus kutatásának legfontosabb sarokköve lehet majd.

Rovatok