Index Vakbarát Hírportál

Béranyaság mentheti meg a szumátrai orrszarvút a kihalástól

2019. október 1., kedd 11:53

Sikerült életképes petesejtet nyerni Malajzia egyetlen életben maradt nőstény szumátrai orrszarvújától, és ezzel megnyílt a lehetőség, hogy mesterséges megtermékenyítéssel utódja születhessen, jelentette a helyi média kedden. A tudósok azt remélik, hogy a délkelet-ázsiai ország egyetlen szumátrai orrszarvújától, az Iman nevű nősténytől nyert petesejtet meg tudják termékenyíteni a májusban elpusztult utolsó hím szumátrai orrszavú, Tam spermájával.

A petesejtet hétfőn nyerték ki a borneói Tabin rezervátumban. A műveletben a német Leibnitz Intézet szakértői is részt vettek. Mivel Iman méhtumorban szenved, nem képes utódot kihordani, ezért a megtermékenyített petesejtet majd egy indonéziai rinocérosz méhébe ültetik be, hogy ott fejlődjön ki. Indonéziában négy nőstény szumátrai orrszarvú él még fogságban, közülük választják majd ki a kísérletben részt vevő első béranyát.

Az orvvadászat és a természetes élőhelye zsugorodása miatt a szumátrai orrszarvú a kihalás szélén áll a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) becslései alapján mindössze 220-275 példány élhet Indonéziában. A megmaradt egyedek azonban egymástól annyira elszigetelten élnek, hogy szinte sohasem párosodnak.

A borneói orrszarvú-populáció felduzzasztására irányuló erőfeszítések mindeddig hasztalannak bizonyultak annak ellenére, hogy együttműködnek az indonéziai vadasparkokkal és mesterséges megtermékenyítést is alkalmaztak. Most, a két ország, Malajzia és Indonézia együttes erőfeszítéseivel talán sikerülhet megmenteni a fajt a kihalástól. (MTI)

Rovatok