Index Vakbarát Hírportál

Kicsit csökkent a tömegnyomor az űrben

2019. október 3., csütörtök 15:58

Az elmúlt napok egyik könnyedebb űrkutatási híre volt, hogy pár napig kivételesen sok, összesen kilenc űrhajós volt jelen egyidejűleg a Nemzetközi Űrállomáson, miután szeptember 26-án megérkezett az ISS-re Jessica Meir (NASA), Oleg Szkripocska (Roszkozmosz) és Hazzaa Ali al-Manszúri (MBRSC/EAE), csatlakozva az ott dolgozó hat űrhajóshoz.

Csütörtökön azonban megszűnt a zsúfoltság az űrállomáson, visszatért minden a rendes kerékvágásba, miután hárman visszatértek a Földre a Szojuz MSz-12 orosz űrhajóval. Nick Hague amerikai űrhajós, az ISS-en csak villámlátogatást tevő Hazzaa Ali al-Manszúri és az orosz Alekszej Ovcsinyin sikeresen földet ért a Szojuz leszállóegységében a kazahsztáni sztyeppén, Dzsezkazgan kazah várostól mintegy 150 kilométerrel délkeletre.

Az űrállomás parancsnokságát az Európai Űrügynökség (ESA) olasz űrhajósa, Luca Parmitano vette át a második űrbéli küldetését befejező Alekszej Ovcsinyintől. Parmitano irányítása alatt dolgozik most a 61-es expedíció többi tagja: Andrew Morgan, Christina Koch és Jessica Meir a NASA-tól valamint Alekszandr Szkvorcov és Oleg Szkripocska az orosz űrügynökségtől.

Rovatok