Index Vakbarát Hírportál

Hosszabb ideig él, aki kutyát tart

2019. október 9., szerda 13:43

Bármilyen halálok kockázatát csökkenti a kutyatartás, ez derül ki az Amerikai Szív Társaság lapjában közölt tanulmányból, amelyben az elmúlt közel 70 évben megjelent  tudományos munkák eredményeit összegzik. A feldolgozott adatok nagyjából négymillió 18 éves vagy annál idősebb páciens adataira épül.

A kutyatartók körében 24 százalékkal volt alacsonyabb a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata, mint a kutyátlanok csoportjában, ám ennél is nagyobb előnyt mutattak ki azon emberek körében, akik valamilyen szív- és érrendszeri problémával küzdöttek, náluk a kutya 31 százalékkal csökkentette a halálozás kockázatát.

Korábbi tanulmányok az egészségesebb koleszterinszint és az alacsonyabb vérnyomást is összefüggésbe hozták a kutyatartással, persze abban az esetben, ha ez a gazda fokozottabb fizikai aktivitásával is együtt jár, és az állat nem egyedül rohangál a kertben.

Egy másik svéd tanulmányban arra is kitértek a kutatók, hogy az egyedül élő, 40-85 éves páciensek esetében, akik sztrókon vagy szívinfarktuson estek át, még nagyobb esélyt jelent a hosszabb életre a kutyatartás.

Rovatok