Index Vakbarát Hírportál

Szuperautó helyett marad a porszívóknál a Dyson

2019. október 11., péntek 09:50

Nem találtak vevőt James Dyson elektromos autós projektjére, ezért leállítják, és a vállalkozás megmarad a háztartási gépek és azok alkatrészeinek gyártásánál. Ezen a területen folytatják a kutatásokat a gépi látás, a robotikat, a mesterséges intelligencia és a szilárdtest akkumulátorok témájában.

„Fantasztikus autót fejlesztett ki a Dyson autós csoportja, zseniális megközelítéssel” - mondta James Dyson, a vállalat alapítója és vezetője. Viszont bármilyen keményen is próbálkoztak a fejlesztés során, nem látnak megoldást a kereskedelmi bevezetésre.

Az elektromos szuperautót először 2020-ban tervezték bemutatni, aztán 2021-re tolták ki az időpontot, elvileg már a gyártás helyszínét is kiszemelték, és több mint ötszáz ember dolgozott az elkaszált projekten. Most megpróbálnak a dolgozóknak más pozíciót találni a cégen belül, és azt mondják, elég sok betöltetlen állás van a háztartási részlegen.

A Dyson leghíresebb terméke a futurisztikus kinézetű porszívója, amelyet a kis méretéhez képest rendkívül erős szívómotorral láttak el. Ezt a motort ma már hajszárítóban és ventillátorban is felhasználják. Az elektromos autóban viszont nem ez lett volna a fő fejlesztésük, hanem az általuk kifejlesztett szilárdtest akkumulátor.

(Wired)

Rovatok