Index Vakbarát Hírportál

Bálnahullán lakomázó polipok és csontzabáló férgek az év tengerfenéki videóján

2019. október 18., péntek 10:21

Gusztustalanságában is csodálatos videókat tett közzé a 2019-es Nautilus projekt: az Egyesült Államok nyugati partjainál a Csendes-óceánt kutató expedíció Hercules nevű távirányítású tengeralattjárója egy elhullott bálna tetemét fedezte fel a tengerfenéken. A szezon utolsó merülése során felfedezett cethulla már javarészt az enyészeté lett, de még így is rengeteg izgalmas élettani megfigyelésre adott alkalmat a tengerbiológusoknak, illetve az élő közvetítés nézőinek.



A Kaliforniai partok közelében talált halott tengeri emlős maradványain rengeteg dögevő és némi meglepetésre ragadozó lakmározott: a biológusok szerint ekkora mennyiségű potya élelemforrást az amúgy ragadozó életmódú élőlények sem tudnak figyelmen kívül hagyni.

A 4-5 méter hosszú sziláscetféle maradványain rengeteg mélytengeri polipot, dögevő angolnát lehet látni, és ami a legérdekesebb, csontevő férgek (Osedax) egész hada figyelhető meg – ez utóbbiak a csontokban lévő olajakat és zsiradékot képesek hasznosítani, miközben bársonyos réteget képeznek a csontokon. Rajtuk kívül feltűnnek még kisebb rákok, soksertéjűek, tengerfenéki halak – a bálna tetemén ült halotti tor valóságos karneváli kavargása a ritkán látható fajoknak.

A Nautilus nevű hajón negyven kutató dolgozott az év utolsó expedícióján, és amikor tengeralatti robotfelderítő kamerája felfedezte az elhullott bálna tetemét, leplezetlen izgatottsággal és örömmel kommentálták a látványt, ünnepelve az élet körforgásának csodálatos szemléltetését.



Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) felfedezőhajója egy második körre vissza is ment a helyszínre, hogy a kutatók – akik tavaly ilyenkor egy hatalmas polipbölcsődét fedeztek fel az USA nyugati partjainál – jobban szemügyre vehessék a helyszínt.

Rovatok