Index Vakbarát Hírportál

A sötét móddal tovább bírja az OLED kijelzős telefonok akkumulátora

2019. október 21., hétfő 14:32

Az iOS 13 egyik leglátványosabb újítása a sötét mód, ami nemcsak annyit jelent, hogy a vakító fehér menüsor feketére váltható, de a PhoneBuff azt állítja, hogy az OLED kijelzős modelleken észrevehetően növeli az akkumulátor élettartamát is

A tesztben két iPhone XS készüléken teljesen megegyező körülmények között futtatták ugyanazokat a programokat, néztek Youtube-videókat, twittereztek, Google Maps és Messages alkalmazást használtak rajta, de az egyik készülék normál, a másik pedig sötét módban üzemelt. 

A teszt végére a világos, vagyis normál módban futó iPhone XS gyakorlatilag meghalt, és teljesen lemerült a készülék, míg a sötét módban lévő, de pontosan ugyanazokat a programokat ugyanaddig és ugyanúgy futtató telefon akkumulátora még 30 százalékon állt. 

Azt azért érdemes észben tartani, hogy a való életben ezek az eredmények változhatnak attól függően, hogy milyen fényerősségnél nézzük az eredményeket (itt mindkét telefon 200 nites értékkel ment), és hogy csak sötét módban is működő alkalmazásokat futtatunk-e rajta. Ettől függetlenül az eredmény azért mégis elgondolkodtató. A 30 százaléknyi különbség sokat jelenthet a nap végére, ezért akkor is érdemes egy hosszabb napon átállítani az OLED kijelzős készüléket sötét módra, ha egyébként jobban tetszik a világosabb verzió. 

A különbség egyébként abból ered, hogy az OLED technológiával a fekete pixelek egyáltalán nem kapnak energiát, míg egy LCD kijelzőn a fekete szín is kap némi fényt. Érdemes ezért a különböző applikációk sötét módján ebből a szempontból is elgondolkozni, főleg ha OLED kijelzős telefonkészüléke van. 

Rovatok