Index Vakbarát Hírportál

A Google megvenné a Fitbitet

2019. október 29., kedd 08:57

A Google anyacége, az Alphabet beszállna a fitneszkarkötők és okosórák piacára, és már ajánlatot is tett az amerikai Fitbit felvásárlására – értesült a Reuters a tervet ismerő forrásoktól.

A Google/Alphabet szempontjából logikus lépés lenne a felvásárlás, hiszen az Android fejlesztője már évek óta gyárt saját mobiltelefonokat és más hordozható eszközöket, illetve az operációs rendszerükből készült kifejezetten okosórákra szabott változat – az Android Wear – is, ilyen eszközt viszont még nem gyártanak. A hordható kütyük piaca ugyanakkor elég telített, így a Fitbit megszerzése jelentősen megkönnyítené a beszállást.

A Fitbitnek is ideális időben jöhet egy felvásárlás, mert a piaci fölénye folyamatosan csökken a olcsóbb kínai alternatívák, elsősorban a Huawei és a Xiaomi miatt. A fitneszkütyük terén úttörőnek számító amerikai cég az elmúlt időszakban egészségügyi partnermegállapodásokkal és felvásárlásokkal igyekszik több lábon állva talpon maradni. Elemzők szerint a legnagyobb értékük ma már inkább a felhalmozott egészségügyi adataikban lehet.

Az ajánlat részletei egyelőre nem ismertek, így az Alphabet által kínált vételi árról sem tudni pontosabbat. A Reuters forrásai megjegyzik azt is, hogy ebben a fázisban még az sem biztos, hogy egyáltalán megvalósul a felvásárlás.

Az értesülést egyik érintett cég sem kommentálta. A hírre ugyanakkor a Fitbit részvényárfolyama 27 százalékot ugrott, a cég piaci értéke így 1,4 milliárd dolláron áll. Az Alphabet részvényeinek értéke 2 százalékot emelkedett.

A Fitbit legutóbb bemutatott terméke a Versa 2 okosóra volt, amelyet az Apple Watch kihívójának szántak. 

Rovatok