Index Vakbarát Hírportál

Új Facebook-riválist indított a Wikipédia alapítója

2019. november 14., csütörtök 15:09

Elindította közösségi oldalát Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója. A tervek szerint a WT:Social a Facebook és a Twitter riválisa lenne.

Wales már pár héttel ezelőtt elindította a WT:Social nevű oldalt, de csak szerdán számolt be róla a nyilvánosság előtt. A netes guru azt hangsúlyozza, hogy a Facebook és a Twitter felületessége miatt akart új fórumot indítani, és azt reméli, hogy az új közösségi platform egyszer majd le is győzi a szerinte kattintásvadász és félrevezető hírekkel megtűzdelt Facebookot.

Az emberek torkig vannak az ócska hírekkel és az álhírekkel

– mondta.

Az új szolgáltatás elsőre nem hangzik túl forradalminak, azt teszi lehetővé a felhasználóknak, hogy cikkekhez, elemzésekhez, információkhoz vezető linkeket osszanak meg, beszélgetéseket és vitákat nyissanak. A politikától a teches témákon át a méhészetig mindenről lehet szólni, és mindenhez lehet hozzászólni. Míg azonban a Facebookon azok a bejegyzések kerülnek az élre, amelyet a legtöbben osztanak meg vagy kommentálnak, a WT:Social a legfrissebb híreket helyezi az élre. A tervek szerint nemsokára bővülnek a szolgáltatások, és a felhasználók is javasolhatnak majd minőségi tartalmakat.

Az új közösségi oldal működtetésére Wales új céget hozott létre, aminek nincs kapcsolata a Wikipédiával. Az üzleti modell azonban onnan származik: a WT:Social a felhasználók adományaira épít, hirdetések nem is lesznek. Jimmy Wales meggyőződése, hogy a tartalmak minőségi romlásáért és a közösségi média rossz irányaiért a reklámok a felelősek.

A közösségi médiát működtető vállalatok üzleti modellje a reklámok miatt eléggé problematikus

– fogalmazott szerdán Wales elég visszafogottan.

Alapítója szerint a WT:Social nem lesz különösebben jövedelmező, de fenntartható marad. A működtető csapat kicsi, néhány adminisztrátorból és fejlesztőből áll. Az október óta működő új közösségi oldalnak eddig alig 50 ezer látogatója van, szemben a Facebook kétmilliárdos táborával. Wales szerint a cél így is a Facebook utolérése és meghaladása látogatószámban is.

Ha regisztrálunk az oldalra, azt láthatjuk, hogy egyelőre valóban csak 50 ezer felhasználó van fent, de mi sem csatlakozhatunk hozzájuk azonnal: ehhez be kellene fizetni egy „adományt”, ami az alapbeállítás szerint évi 17 900 vagy havi 1799 forint. Ha nem fizetünk, várólistára kerülünk, hogy ténylegesen használhassuk az oldalt és láthassuk a tartalmakat.

Rovatok