Index Vakbarát Hírportál

Kína egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy szondát küldjön a Marsra

2019. november 15., péntek 14:57

Sikeresen átment a landolást szimuláló teszten csütörtökön a kínai űrügynökség leszállóegysége, ami kulcsszerepet játszik majd az ország jövőre startoló Mars-küldetésében. Az egységnek a teszt során azt kellett demonstrálnia, hogy képes a felszín feletti lebegésre úgy, hogy közben elkerüli az egyenetlen marsi környezetet szimuláló köveket – írja a Reuters.

Ez a teszt kulcsfontosságú volt a küldetés szempontjából, a leszállóegységnek ugyanis a Marson majd ugyanígy el kell kerülnie a tereptárgyakat, és egyértelműen ez a fázis lesz a legnagyobb kihívás a küldetés során.

A siker azt jelenti, hogy továbbra is minden a tervek szerint halad, a Marsra szánt szonda pedig 2020-ban elindulhat majd. A szondát a Hosszú Menetelés-5 névre hallgató rakéta fogja elszállítani a bolygóra nagyjából hét hónap alatt, a leszállás pedig hét percet fog majd igénybe venni.

Ugyanez a rakéta viszi majd a Csang'o-5 szondát is a Holdra, melynek a feladata az ottani kövek gyűjtése lesz majd. Elődje, a Csang'o-4 sikeresen szállt le a Hold nem látható oldalán, ami hatalmas mérföldkő volt a kínai űrprogramban. Kína először 2013-ban szállt le az égitestre, de óriási pénzeket és energiát ölnek a felzárkózásba, 2022-re már moduláris űrállomást képzelnek el maguknak.

Rovatok