Index Vakbarát Hírportál

Napenergiás áttörést ért el egy Bill Gates által támogatott startup

2019. november 19., kedd 15:11

Kedden bemutatkozott a nyilvánosság előtt a Heliogen energetikai cég, egy Bill Gates és más milliárdosok által támogatott startup, amely áttörést hozhat a napenergia felhasználásában.

1000 Celsius-fokra tudnak felhevíteni egy napkemencét.

Mesterséges intelligenciával irányítanak tükröket, hogy egyetlen pontban koncentrálják az energiát, így tudják szélsőségesen magas hőmérséklete felhevíteni a napkemencét. Ezzel a módszerrel a világ legnagyobb szennyezői válhatnak tisztábbá, olyan iparágak, mint a beton, az acél- és az üveggyártás.

Egyedül a betonipar a világ széndioxid-kibocsátásának 7 százalékáért felel.

A Heliogen alapítója, Bill Gross azt mondja, hogy a szabadalmazott technológiájuk olcsóbb, mint a fosszilis üzemanyaggal működő rendszereké. A módszerük valóban a mesterséges intelligenciától működik, amely gépi látással és más kifinomult technikákkal tűpontosan egy helyre tudja fókuszálni több ezer tükörrel a fényt. Hasonló rendszerek eddig is voltak, de azok kevésbé magas hőmérsékleten működnek.

Azokban az időszakokban, amikor éppen nem süt a nap, energiatároló rendszereket terveznek üzembe állítani, ezt a megoldást azonban még nem mutatták be részletesen. Az viszont árulkodó, hogy a módszerükkel a nagyüzemi tiszta hidrogéngyártás is megoldható, amivel valóban elraktározható a napenergia.

(CNN)

Rovatok