Index Vakbarát Hírportál

Igazolta a NASA, hogy feltör a víz a Jupiter holdján

2019. november 19., kedd 09:10

Igazolni tudták a NASA Goddard Űrkutató Központ munkatársai, hogy vízpára van a Jupiter holdja, az Európé felszíne fölött. Az elég fontos eredmény, mert a jeges holdat tartják a legesélyesebbnek arra, hogy valamiféle élet nyomaira bukkanjanak a Naprendszer területén.

Folyékony állapotában még nem mutatták ki a vizet, csupán gőzként észlelték a nyomát, és azt olyan mennyiségben, hogy az egyetlen perc alatt kibocsátott adag elegendő lenne egy olimpiai úszómedence megtöltésére. Ami nem túl sok, ha egy ekkora égitestről beszélünk. A Nature Astronomy című tudományos lapban publikált tanulmányban is azt írja Lucas Paganini, a fő szerző, hogy a korábban becsültnél kevesebb vizet találtak.

Tizenhét alkalommal mérték fel a Hawaii W. M. Keck Obszervatórium spektroszkópjával más bolygók légkörének kémiai összetételét, és egyetlen egyszer bukkantak vízpárára.

A NASA már két évtizeddel ezelőtt kimutatta, hogy folyadék van az Európé felszínén, és az elmúlt években már azt is sejtették, hogy víz van ott. Az is biztos már, hogy az emberiségnek közelebb kell utaznia a holdhoz, hogy alaposabban megvizsgálják, és erre 2023-ra sor fog kerülni.

Az Europa Clipper küldetésen kamerákkal, spektroszkóppal és radarral felszerelt űrszondát küldenek az Európé közelébe, hogy összesen 45 közeli átrepülés során feltérképezzék a jeges felszínét.

Rovatok