Index Vakbarát Hírportál

Újabb aggasztó csúcson az üvegházhatású gázok

2019. november 25., hétfő 13:56

Újabb csúcsot döntött tavaly a légkörben az üvegházhatást okozó gázok koncentrációja – írja a BBC a Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization, WMO) adataira hivatkozva.

A WMO friss jelentése elsősorban a légkört alkotó, természetes és mesterséges eredetű gázok összetételére koncentrál, nem csupán a légszennyezés mértékének változásaira. A globális felmelegedést kutató meteorológusok összegezték a mérőállomások 2018-as adatait, és arra figyelmeztetnek, hogy

nem állt le a közvetve klímaváltozást okozó gázok koncentrációjának növekedése.

A friss adatok szerint 2018-ban a szén-doxid százalékos koncentrációja 407,8 ppm (avagy milliomod) volt, míg az előző évben 405,5 ppm, és ez átlag feletti növekedést jelent az évtized előző éveihez képest, valamint 147 százaléka az iparosodás előtti szintnek (a kutatók ebben az összehasonlításban az 1750-es éveket veszik alapul).

A meteorológusok az üvegházhatásért leginkább felelősnek tartott metán koncentrációját is elemezték: az iparosodás előtti szint 259 százaléka a jelenlegi légköri mennyiség, a tavalyi növekedés nagyobb, mint az előző évi és az évtizedes egyaránt. A kutatók szerint a légköri metán hatvan százaléka az ember tevékenységére vezethető vissza, a szarvasmarha-tenyésztés, a rizstermelés és a hatalmas szeméttelepek juttatják a legtöbb metánt a légkörbe.

Az ózonréteget is károsító nitrogén-oxidok koncentrációja 123 százaléka az iparosodás előtti szintnek, a tavalyi növekedés ebben az esetben is nagyobb, mint az előző évi és az évtizedes. A nitrogén-oxidok természetes forrásai az óceánokból felszabaduló gázok, az ember közlekedéssel, illetve a túlzott műtrágyahasználattal járul hozzá a koncentrációjuk növekedéséhez.

A meteorológusokat leginkább az aggasztja, hogy az adatok szerint semmi jele annak, hogy javulna a helyzet: a klímaváltozás hatásainak csökkentésére irányuló eddigi nemzetközi erőfeszítések hatástalanok –

nemhogy nem csökken az üvegházhatást okozó gázok légköri koncentrációja, de még a növekedés üteme sem lassul.

A paleoklimatológiai adatok szerint legutóbb 3-5 millió évvel ezelőtt volt a földi légkörnek ilyen magas a szén-dioxid-koncentrációja, akkor 2-3 fokkal volt melegebb a klíma, és a tengerek szintje 10-20 méterrel volt magasabb.

A WMO jelentése is terítéken lesz jövő héten a 200 ország képviselőivel zajló madridi COP25 klímakonferencián.

Rovatok