Index Vakbarát Hírportál

Az elmúlt 120 év legszárazabb tavasza az idei Ausztráliában

2019. december 2., hétfő 17:19 | aznap frissítve

Az elmúlt 120 év legszárazabb tavasza az idei Ausztráliában, írja az MTI.

Az ausztrál meteorológiai intézet (BoM) szerint az ország nagy részén átlag alatti mennyiségű eső esett, és az időjárás-megfigyelő állomások közül több a valaha regisztrált legszárazabb tavaszra utaló értékeket mért.

A 2019-es tavasz egyben Ausztrália ötödik legmelegebb tavasza is: a legmagasabb hőmérsékletet, 47,1 Celsius-fokot november közepén mérték Nyugat-Ausztráliában.

Az Ausztrália keleti részén tapasztalt, átlagostól eltérő, kis mennyiségű esőnek jelentős hatása van a közösségekre és a környezetre – közölte a BoM.

A rekordmagas hőmérsékletek és a szárazság különösen súlyosan érintett számos vidéki farmot, ahol a víztartalékok szinte teljesen elfogytak, így szigorúan korlátozni kellett a vízfogyasztást.

Sydney vízkészlete 50 százalék alá esett az év első felében, és várhatóan 40 százalék alá esik vissza 2020 elején. 2019-ben számtalan erdő- és bozóttűz alakult ki.

„A szélsőségesen száraz körülmények és a jóval az átlag feletti hőmérsékletek miatt megnőtt az erdőtüzek száma Új-Dél-Walesben és Queenslandben tavasszal” – emlékeztetett a BoM.

Szeptember eleje óta mindkét államban több, nagy pusztítást okozó tűz ütött ki, melyek emberéletet is követeltek.

Rovatok