Index Vakbarát Hírportál

Büdös hab borította be India leghíresebb tengerpartját

2019. december 2., hétfő 13:22

Napok óta fehér hab borítja India egyik leghíresebb tengerpartját, a Csennaiban lévő Marina Beach turisták által is kedvelt homokos fövenyét – jelentette az AFP. A Bengáli-öbölben lévő, összességében hat kilométer hosszan húzódó városi tengerparton négy nappal ezelőtt jelentek meg a habfoltok, és azóta folyamatosan nő az egyelőre ismeretlen eredetű hab mennyisége.

Ehhez hasonló jelenség lehet természetes folyamatok eredménye, általában a tenger megnövekedett szervesanyag-tartalma, az algák elszaporodása majd pusztulása okoz fokozott habképződést. Ilyen természetes habképződést korábban, főként monszun idején megfigyeltek az indiai partokon is, de a Marina Beach-et most fokozott mértékben elborító hab eredetéről egyelőre nem tudni biztosat. A helybéliek szerint a hab nagyon büdös, és valószínűleg valamilyen környezetszennyezés hatására keletkezett.

A halászoknak azt tanácsolták a hatóságok, hogy ne menjenek ki most a tengerre, a helybélieket is arra figyelmeztetik, hogy mérgező anyagok lehetnek a habos vízben, így jobban teszik, ha nem fürdenek az öböl vizében. Az orvosok szerint bőrbetegségeket okozhatnak a habban lévő vegyi anyagok – ennek ellenére sokan bemennek a tengerbe, kisgyerekek játszanak, szelfiznek a habok közt.

A tamil környezetszennyezési tanács több helyen is mintákat vett a habból, de a kémiai analízis eredményéről még nincs hír. Pravakar Mishra, a csennai-i Nemzeti Tengerpartkutató Központ tudósa szerint a hab minden kétséget kizáróan káros az egészségre, de az emberek sajnos nem értik meg ennek kockázatait.

A szakértő szerint az utóbbi napok heves esőzései állhatnak a jelenség hátterében, a lezúduló víz rengeteg kezeletlen, mosószermaradványokat tartalmazó, magas foszfáttartalmú szennyvizet moshatott a tengerbe a környező településekről, a fokozott habzás az egymással reakcióba lépő szerves anyagok miatt alakult ki. (Az indiai nagyvárosok szennyvizének csupán negyven százalékát tisztítják, a többi kezeletlenül jut a természetes vizekbe.)

2017-ben volt már hasonlóan nagy mértékű habzás ezen a partszakaszon, akkor hatalmas halpusztulást okozott a víz habzása. Csennai strandját hétvégenként tízezrek lepik el, és az utóbbi évtizedekben szennyezettségével az erőltetett gazdasági növekedés szomorú jelképe lett.

(AFP)

Rovatok