Index Vakbarát Hírportál

Agar art: múlandó műalkotások bacilusokból

2019. december 4., szerda 13:26

Két díjat is nyertek magyar mikrobiológusok egy Amerikában rendezett tudományos művészeti versenyen, derül ki a Synlab Hungary Kft. közleményéből.

A "Agar Art" versenyt az Amerikai Mikrobiológusok Társaságának rendezi 2015 óta. A verseny lényege, hogy a mikrobiológusok vászon helyett Petri-csészét, festék helyett pedig élő organizmusokat – baktériumokat, gombákat – használva hoznak létre műalkotásokat. Az amerikai társaság célja, hogy megmutassa, a tudomány és a művészet nem is áll olyan távol egymástól.

A versenyre idén 415 tudós és tudóscsoport összesen 347 kompozíciót nevezett be - 43 különböző országból, valamint 22 amerikai tagállamból. A mikróbákból nevelt, magyar népművészeti mintával Pöstényi Zita, a Synlab mikrobiológusa nyert közönségdíjat, kollégája, Héjja Andrea pedig Edvard Munch norvég expresszionista festő Sikoly című világhírű képét reprodukálta színes baktériumokból.

Azt mondja a mikróba, ne tegyél a mikróba

"Már a nevezés előtt egy hónappal elkezdtük készülni a versenyre, és munka közben kerestük és jegyeztük az izgalmas színű baktériumokat. Maga a festés egy steril táptalajon történik, így miközben készítjük a rajzot, nem látjuk – csak sejtjük – milyen színeket látunk majd másnap. A kép 16-18 óra alatt jelenik meg, és hűtőben nagyjából pár hétig őrzi meg az eredeti minőségét" – mondta Pöstényi Zita, akit gyerekkori néptáncos múltja ihletett alkotásra.

A mikrobák számára a megfelelő táptalajt az agar nevű zselésítőanyaggal hozzák létre, innen kapta nevét a nemzetközi verseny. "A színek bizonyos szempontból adottak, a táptalaj elsősorban diagnosztikai célra van kifejlesztve. Ha a vizsgálatra beérkezett mintát kioltjuk a táptalajra, akkor másnapra bizonyos baktériumok kiszámítható színben jelennek meg, a színt ugyanis egy-egy adott baktériumra jellemző enzim adja, amivel a táptalaj komponenseit lebontják. Eltérő színárnyalatok viszont a napi rutinban is megjelenhetnek, amelyeket mindig megjegyzünk, pont a versenyhez hasonló alkotások miatt" – tette hozzá Pöstényi Zita.

Cél az Agar Művészeti Akadémia

A versenyen három kategóriában nevezhettek a kutatók: profi, félprofi és gyerek kategóriában is vártak alkotásokat a szervezők. A nemzetköz verseny legszebb műalkotását profi kategóriában az Oakland Egyetem hallgatója, Arwa Hadid készítette, aki egy koi halat festett meg Petri-csészében.

"Az Agar Művészeti verseny az elmúlt négy évben kiváló lehetőséget nyújtott tudósainknak, hogy megmutathassák művészi vénájukat, ezért ebben az évben úgy döntöttünk, hogy nemzetközi szintre emeljük a megmérettetést. Csodálatos műalkotások érkeztek a világ minden tájáról, bizonyítva, hogy a tudósokban igenis rejlik kreativitás" – mondta Katherine Lontok, az Amerikai Mikrobiológiai Társaság képviselője, a verseny főszervezője.

Rovatok