Index Vakbarát Hírportál

Háttérbe vonul a Google két alapítója

2019. december 4., szerda 10:59

Larry Page és Sergey Brin, a Google két alapítója kedden nyílt levélben jelentették be, hogy távoznak az anyacég, az Alphabet vezető pozícióiból, és átadják a cég irányítását Sundar Pichainak, a Google vezérigazgatójának, aki mostantól az Alphabet vezérigazgatója is lesz egyben.

Mostanáig Larry Page volt az Alphabet vezérigazgatója, Brin pedig az elnöke. Lemondásukkal azonban nem távoznak teljesen a cégtől, az igazgatótanácsnak továbbra is a tagjai maradnak – áll személyes hangvételű közleményükben.

A mostani vezetőváltás a legnagyobb cégen belüli változás a Google 21 évvel ezelőtti születése óta.

A Stanford Egyetemen 1995-ben megismerkedő Brin és Page 1998-ban alapították meg a Google-t, ami az egyszerű internetes keresőplatformból 15 év alatt az internet meghatározó cégóriásává, megkerülhetetlen infrastrukturális tényezővé vált.

Talán felesleges az olvasókat emlékeztetni, de a Google és társcégei forradalmasították a publikus emailfiókokat (Gmail), felvásárolták a világ legnagyobb videómegosztóját (YouTube), feltérképezték az egész világot (Google Térkép), kísérleteztek robotgyártással, önvezető és repülő autókkal, együttműködtek a NASA-val, kifejlesztették és birtokolják a piacvezető mobil operációs rendszert (Android), a keresőmotorjuk márkaneve pedig azóta köznevesült (guglizzanak csak rá nyugodtan!).

Hogy összefogják és átláthatóbbá tegyék az egyre szerteágazóbb kutatási, fejlesztési projekteket és leánycégeket, 2015-ben megalapították az Alphabetet. Tegyük hozzá, hogy mindeközben a versenyhivatalok trösztellenes perek sorával és milliárdos bírságokkal próbálják a cégcsoportot – más nagy techcégekhez hasonlóan – kordában tartani, és a cégen belül is megnövekedett a dolgozói elégedetlenség a Google vitás ügyei miatt.

A két alapító – mindketten 46 évesek – most visszalép a napi cégirányítási munkáktól, mint írták, itt az ideje a cégvezetés egyszerűsítésének: "Az Alphabetnek és a Google-nek nincs többé szüksége két vezérigazgatóra és egy elnökre". Brin és Page mostantól szeretnének a büszke szülők szerepébe helyezkedni, akik tanácsaikkal és szeretetükkel továbbra is egyengetik felnőtt gyermekük útját, de nem kívánnak mindennap jelen lenni az életében. Mindketten megbíznak a Google-höz 2004-ben csatlakozó Sundar Pichaiban, akinél szerintük nincs jobb jelölt a cég vezetésére.

Hogy a két legendás szilícium-völgyi figura háttérbe vonulása milyen hatással lesz a cég életére? Elemzők szerint Brin és Page továbbra is meghatározói lesznek az Alphabet működésének, mivel 51 százalékban birtokolják az igazgatótanács szavazati jogait, és erről nem mondtak le.

(BBC/The Verge)

(Borítókép: Leon Neal/Getty Images Hungary)

 

Rovatok