Index Vakbarát Hírportál

Az oltásellenesek nem szeretnék, ha oltásellenesnek neveznék őket

2019. december 5., csütörtök 13:27 | aznap frissítve

Egy amerikai oltásellenes csoport, a Crazy Mothers (őrült anyák) felhívást tett közzé, amelyben arra intik a sajtó képviselőit, hogy ne nevezzék őket oltásellenesnek (angolul anti-vaxxer). Vélhetően le akarják magukról vetkőzni a kifejezéshez társult, az értelmi képességek, illetve a legalapvetőbb tudományos műveltség hiányát is magába foglaló vélekedéseket. Azt szeretnék, ha ehelyett

az oltások veszélyei iránt tudatosnak

neveznék őket. A közleményükben megpróbálják az oltásellenes kifejezést szexistának beállítani, azt becsmérlőnek, sértőnek, és leegyszerűsítőnek nevezik.

A Crazy Mothers szervezetet tavaly alapították ismert oltásellenesek a vezetőjük Hillary Simpson. Idén már tartottak is egy rendezvényt Washingtonban, amelynek célja az volt, hogy “felhívják a figyelmet az oltások okozta krónikus betegségek és a halálozás járványos terjedésére”. A Crazy Mothers állítása szerint majdnem 3000 ember vett részt az eseményen. 

A csoport pólókat és egyéb csecsebecséket árul, illetve “szakértői” tanácsadást ajánl weboldalán. Mottójuk szerint a forradalom otthon kezdődik, amivel arra utalnak, hogy az anyáknak kell megtéríteniük a család többi tagját az oltásellenes oldalra.

Eközben Amerikában egyre többen utasítják el az oltásokat a vallásukra hivatkozva. Pedig Amerikában egyre kevésbé vallásosak az emberek, a világvallások pedig támogatják az oltásokat. New York államban pedig oltással simán megelőzhető kanyarójárvány tombol, amelyet az oltásellenesség megjelenése előtt már egyszer kiirtottak az országból.

Rovatok