Index Vakbarát Hírportál

Egy japán rádióamatőr észlelte először a magyar zsebműholdakat

2019. december 9., hétfő 19:11

Az űreszközök első jeleit egy japán rádióamatőr észlelte körülbelül 4 órával a december 6-ai felbocsátás után, írja az MTI. A SMOG-P-ről és az ATL-1-ről egyaránt érkeztek jelek.

A BME hétfői közleménye szerint a felbocsátást követően a műholdak 12 alkalommal haladtak át Magyarország felett, és a több mint 991 vett adatcsomag bizonyítja, hogy a műholdak üzemszerűen működnek, 

a szakemberek több alkalommal vezérelték is őket a földi állomásokról.

A Rocketlab amerikai cég Electron típusú rakétája december 6-án startolt Új-Zélandról, fedélzetén a két új magyar műholddal: a műegyetemi fejlesztésű 5x5x5 cm-es SMOG-P-vel és a magánfinanszírozású 5x5x10 cm-es ATL-1-gyel.

A hordozó rakéta egy japán nagyobb műholdat és 6 darab PocketQube osztályú (zseb-) műholdat állított 365 kilométeres alacsony Föld körüli pályára.

A közlemény szerint a műholdak fedélzeti hőmérséklete +15-+54 fok között mozog, a fedélzeti akkumulátorok töltöttségi szintje pedig 85-100 százalék közötti.

A SMOG-P a világ legkisebb teljes értékű működő műholdja: a többi, velük együtt pályára állított zsebműhold eddig nem mutatott üzemszerű működésre utaló jeleket.

Rovatok