Index Vakbarát Hírportál

Szinte mindenki rosszul kezeli a jelszavait

2019. december 11., szerda 09:03

Egy új tanulmány szerint nagyjából senki sem tudja rendesen kezelni a jelszavait, vagy legalábbis nem úgy, ahogyan az elvárható lenne a szakértők szerint. 

Szinte mindenki ugyanazt a jelszót használja a legfontosabb fiókjaihoz, legfeljebb a benne lévő számokat módosítja, vagy azon változtat, hogy melyik betű lesz nagy, és melyik marad kicsi. Az emberek globálisan ugyanazokat a típushibákat követik el, és a helyzet egyre rosszabb, mióta azt hallják, hogy minél hosszabb és minél bonyolultabb jelszavakat kell használni. 

A tanulmányból kiderül, hogy a megkérdezettek jelentős része jól megtanulta, hogy nem szabad felírni sehova a jelszavát, 40 százalék nem is hagyatkozhat a memóriáján kívül semmire, de a szakemberek szerint ez sem jó irány. Ezt az is bizonyítja, hogy a megkérdezettek 78 százaléka felejtette el az elmúlt 90 napban a jelszavát, és valamilyen oldalon jelszóemlékeztetőt vagy új jelszót kellett igényelnie.

A megkérdezettek 72 százaléka azt mondta, hogy újrahasználja a jól megszokott jelszavát. A szakértők szerint az emberek 100 százalékának kellene elfelejtenie ezt a szokást. 

Pedig a munkahelyi gépeken javul az arány, ott a megkérdezettek 51 százaléka állít be teljesen új jelszót, ha erre kéri a rendszergazda. A szakemberek szerint itt egyébként az is fontos lenne, hogy a személyes jelszavak és a munkahelyi jelszavak teljesen különbözőek legyenek

Ezzel egyidejűleg a Google bejelentette, hogy a Chrome hatékonyabban védi majd a jelszavakat, és azonnal értesíti a felhasználót, ha a jelszava valamilyen oldalon kiszivárgott. Ha valaki egy oldalra beírja a felhasználónevét és jelszavát, a böngésző ellenőrzi azt, és értesíti, ha az adatai illetéktelen személyekhez kerültek a közelmúltban, és javasolni fogja, hogy változtassa meg a jelszavait ne csak az érintett oldalon, hanem mindenhol, ahol ugyanazt a jelszót használja. Akkor is értesít, ha az oldal, ahova éppen megadni készül a jelszavát, potenciális adathalász oldal. 

Októbertől már él a Google jelszókezelőjének ellenőrzés funkciója, ahol az elmentett jelszavakat ellenőrizni lehet. A mostani frissítést, amivel ez a funkció a Chrome-ba is beépül, folyamatosan teszik elérhetővé a felhasználóknak. 

Rovatok