Index Vakbarát Hírportál

Új űrrekordot állított föl Christina Koch

2019. december 30., hétfő 10:01

Christina Koch, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) űrhajósnője szombaton űrtörténeti csúcsot döntött: immár ő az űrben egyhuzamban legtöbb időt eltöltött nő a világon, lekörözve ezzel kolléganőjét, Peggy Whitsont, aki 2016-2017-ben 288 napig keringett a Föld körül a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén. (Egyébként a 2018-ban visszavonult Whitson továbbra is rekorder marad: összesen 665 napot töltött az űrben, és ezzel máig ő a legtapasztaltabb amerikai űrhajós.)

Christina Koch idén március 14-én indult a kazahsztáni Bajkonurból az ISS-re, és a 40 éves montanai villamosmérnök a tervek szerint február végén tér vissza a Földre, így ha minden jól megy, 328 napra nő a rekord (rendkívüli helyzetek persze adódhatnak, amik miatt ebből kevesebb, vagy éppenséggel több nap is lehet végül).

A NASA űrhajósai általában 6 hónapot töltenek egy-egy küldetés alatt az ISS-en, eredetileg Koch is ennyi ideig dolgozott volna az űrállomáson, de áprilisban bejelentették, hogy esetében 11 hónapra növelik a küldetés időtartamát, hogy rajta keresztül behatóbban tanulmányozhassák a sokáig tartó űrrepülés hatását, amire a közelgő Hold- illetve Mars-küldetések miatt van szükség.

Az amerikai űrhajósok közül egyébként Scott Kelly töltötte a legtöbb időt egyhuzamban az űrben, ő 2015-2016-ban 340 napig élt az ISS-en, küldetése fő célja az ő esetében is a rendkívül hosszú űrbéli tartózkodás emberre gyakorolt hatásainak vizsgálata volt. Ezen a téren Valerij Poljakov az abszolút világrekorder, az orosz kozmonauta 1994-95-ben pár óra híján 438 napot (csaknem 15 hónapot) töltött megszakítás nélkül az orosz MIR űrállomáson.

Christina Koch szerencsére nem csak a munkára koncentrál az űrállomáson, az alábbi fotóválogatást java részt az általa készített fotókból állítottuk össze.

Rovatok