Index Vakbarát Hírportál

28 év után visszatér az Apple a CES-re

2020. január 4., szombat 21:45

Tavaly még csak a CES határáig merészkedett az Apple, amikor óriásplakáton hirdette, hogy ők aztán odafigyelnek a felhasználók magánszférájára, idén viszont hivatalosan is jelen lesznek a kiállításon. Nem, még mindig nem a legújabb kütyüiket mutatják be, mint évtizedekkel ezelőtt, és megint csak a privacy témájával foglalkoznak.

Most a színpadon, egy kerekasztal beszélgetésben érvelhet az erős adatvédelem mellett Jane Horvath, az Apple privacy-ügyekért felelős globális igazgatója, miközben bemutatja az új HomeKit okosotthon platformot. Izgalmasnak ígérkezik a beszélgetés, hiszen a Facebook és az USA kereskedelmi bizottsága (FTC) is képviselteti magát.

A HomeKit platform többek közt azzal védi a felhasználó magánszféráját, hogy a képeket is videókat helyben dolgozza fel, nem a felhőben, és az iCloud felhőben legfeljebb 10 napnyi titkosítva tárolt személyes tartalomhoz csak a kamera tulajdonosa fér hozzá.

Milyen gondokat okozhat a magánszféra nem megfelelő védelme? Lazán kapcsolódó hír, hogy a Google éppen a napokban tiltotta le a Xiaomi Mijia 1080p típusú kamerák összekötését az Assistant intelligens segéddel, miután néhány felhasználó tök idegen emberek otthonáról látott felvételeket.

A hibát a Xiaomi azóta javította, de már az is hátborzongató, hogy ilyesmi megtörténhet. Egy biztonsági kamerától mégiscsak azt várná el az ember, hogy a személyes adatok védelme a kőbe vésett kiindulópont, és minden más funkció erre épül.

(Digital Trends, Engadget)

Rovatok