Index Vakbarát Hírportál

Hogyan jut dollármilliókhoz egy startup?

2020. január 5., vasárnap 07:07

Mikor érdemes több százmillió forintot befektetni egy vállalkozásba? Mit jelent a startupokra nézve, hogy bedőlt a WeWork, egy több milliárd dolláros piaci értékűre becsült vállalkozás, amelybe vödörszámra öntötték a pénzt? Szokatlan nézőpontból közelítünk a startupok világához: ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy mit lát mindebből egy befektető, aki elsősorban a közép-kelet-európai régióban keres ígéretes cégeket.

Medveczky Mártonnal, a Flashpoint Venture Capital befektetési menedzserével beszélgettünk arról, hogy mennyire pánikolnak a startupok, mennyi pénz számít normális befektetésnek, és mit néz meg egy befektető egy startupnál, mielőtt pénzt ad neki. És arról, hogy általában hogyan hajtják fel a startupokat, és mi kellhet a szerződéskötéshez. Megtudhatjuk azt is, mik most a varázsszavak, amiket elég kimondani, és dől a pénz (spoiler alert: mesterséges intell).

Ma már nem az a befektetők és a startupok elsődleges célja, hogy minden áron növekedjenek, bármennyibe is kerül ez. Bár még mindig vannak olyan gazdag befeketetők, akik egyfajta hobbiként tekintenek erre az egészre, érzelmi alapon döntenek, és kifejezetten támogatni szeretnének bizonyos cégeket, a legtöbb befektető nyugdíjalapok pénzével játszik, emiatt szükségük van a nyereségre.

Rovatok