Index Vakbarát Hírportál

TASZ: Félrevezető volt a bíróság közleménye az etikus hekker ügyében

2020. január 20., hétfő 13:58

December elején jogerős ítélettel zárult a szolnoki etikus hekker ügye, amiről másfél hónappal ezelőtt az Index is beszámolt a Szolnoki Törvényszék közleménye alapján.

A bíróság akkor kiadott közleménye így fogalmazott az ítéletben megállapított tényállásról:

Az ítéletet az elmúlt napokban kapta kézhez a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), és most külön közleményben reagáltak a Szolnoki Törvényszék által december elején kiadottakra. A TASZ szerint félrevezető, valótlan, ügyfelüket rossz színben feltüntető állításokat tartalmaz a közlemény, ami számos ponton, elfogadhatatlan módon mond ellent az ítéletnek.

A TASZ tételesen összeszedte, hogy a közleményben leírtakkal szemben mi a valóság:

A TASZ szerint van, amit nem említ a közlemény, holott a per irataiból kiderül:

A TASZ szerint elfogadhatatlan, hogy a bíróság sajtóközleményében megfogalmazott állítások és sugalmazások ellentmondanak a bíróság saját ítéletében megállapított tényeknek.

Bár a programozó nem mindenben úgy járt el, ahogy a TASZ az etikus hekkereknek szóló útmutatójában ajánlja, a TASZ örül, hogy egy alapvetően jó szándékú hekkert sikerült megvédeni a legsúlyosabb büntetéstől, hiszen az ügyészség börtönnel fenyegette, végül csak pénzbüntetést kapott.

A Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya reagált a TASZ állításaira, amiben megerősítik, hogy a TASZ által idézett és kifogásolt közleményben szereplő mondatok az ítéletben is szerepelnek,így visszautasítják a vádat, hogy a sajtóközlemény bármiben is eltérne a jogerős bírósági ítéletben foglaltaktól.

Rovatok