Index Vakbarát Hírportál

Két órával tovább sül a keksz a világűrben

2020. január 24., péntek 14:06

Már többször is beszámoltunk annak a süteménynek az életútjáról, amit a világűrben sütöttek meg. Miután felküldték a nyers tésztát és a speciális, űrben is működő sütőt, karácsonyra elkészítették a süteményt. 

Még mindig nem tartunk ott, hogy valaki megette volna őket. 

A sikeresnek nyilvánított sütés után a csokis kekszet lefagyasztották, és visszaküldték a Földre, most meg is érkezett, és elkezdődött az elemzés

Egyelőre annyit tud a tudomány, hogy az űrben két órával tovább tart megsütni egy süteményt, mint a Földön, és senki sem tudja, hogy miért.

A Nemzetközi Űrállomáson az első adag kekszet addig sütötték, ameddig a Földön is, vagyis 25 percig,  150 fokon. Ennyi idő alatt a sütemény a legkisebb jelét sem mutatta annak, hogy bármi is történt volna vele. A második adagot kétszer annyi ideig sütötték, de az eredmény még mindig nem volt tökéletes. 

Mintha látnék egy kis barnulást

- mondta Luca Parmitano olasz űrhajós a decemberi kísérlet 130. percében. A jelentésükben az űrhajósok arról számoltak be, hogy az első alkalom kivételével minden süteménynél érezték a jellegzetes illatot is.

Most hogy visszakerültek a Földre a kekszek, az a nagy kérdés, hogy vajon alkalmasak-e emberi fogyasztásra, és persze hogy mi miatt telik ennyivel több időbe az elkészítés. 

Mike Massimino, korábbi űrhajós azt mondta a kísérlet kapcsán, hogy a világűrben, ahol legtöbbször csak fizikai szükséglet az evés, nagy élmény lehet egy olyan ismerős illat, mint az otthoni süteményeké. A Nemzetközi Űrállomáson lévő konyhai eszközök legfeljebb ételmelegítőnek felelnek meg, de még ott a sütő, így az asztronauták állnak elébe, hogy további ételkísérleteket végezzenek, főleg ha esetleg meg is ehetik egyszer azt, amit kifőztek maguknak. 

Rovatok