Index Vakbarát Hírportál

A sötét energia lehet, hogy valójában csak a jó öreg gravitáció

2020. január 29., szerda 14:57

Egy új elmélet szerint az univerzum nem a sötét energia miatt tágul egyre gyorsabban, hanem a gravitáció hatására – írja a Futurism. Az elméleten egy brit fizikus, Claudia de Rham dolgozik, és nemrég kapott 100 ezer dollár támogatást, hogy teljesen az elméletre fókuszálhasson.

Mai tudásunk szerint az univerzum az ősrobbanás hatására jött létre, amikor rengeteg részecske egy pontból megindult, összeálltak atomokká, aztán molekulákká, hogy végül kiadják a világegyetemet tokkal-vonóval, bolygókkal, napokkal, és a brazil tudomány egyik legfontosabb evolúciótagadó elnökével. 

Einstein általános relativitáselmélete szerint az univerzum tágulásának lassulnia kéne, annyi erő hat rá, ami visszahúzná. Ennek ellenére 1998 óta tudjuk, hogy nem hogy nem lassul, hanem gyorsul a folyamat. Mivel a tudósoknak nem sikerült megmagyarázni, elnevezték a gyorsulás mögött álló erőt sötét energiának.

De Rahm masszív gravitációelméletében elegánsan úgy oldotta fel a problémát (és rúgta ki a sötét energiát), hogy megváltoztatta Einstein elméletét. Ahelyett, hogy abból indulna ki, hogy a gravitonoknak, az evolúciós hatásért felelős elemi részecskéknek nincs tömege, úgy gondolja, hogy van.

Tehát nem a sötét energia felelős az univerzum tágulásáért, hanem a gravitáció.

Nem ő az első, aki előállt a masszív gravitáció elméletével, de már 2011-ben társszerzője volt egy erről szóló tanulmánynak, ami oda vezetett, hogy megkapta a fiatal tudósoknak járó Blavatnik-díjat. 

Rovatok