Index Vakbarát Hírportál

A hongkongi egészségügy sztrájkba lép, ha nem zárják le a kínai határt

2020. február 1., szombat 10:17

A hongkongi egészségügyi szakszervezetek 13 ezer tagja szavaz szombat este arról, hogy sztrájkba lépjenek-e, ha a helyi kormány megtagadja követelésüket, hogy teljesen zárják le a Kínával közös határt.

A szakszervezeti szövetség vezetője, Winnie Yu szerint a tagság fele támogatja a sztrájkot, a támogatók 70 százaléka ápoló, 8 százaléka orvos, 13 százaléka terapeuta, a többiek adminisztratív és egyéb dolgozók. 

E kezdeményezéstől függetlenül az egyik hongkongi kórház 1100 alkalmazottja hasonló követelést fogalmazott meg. Ha a kormány nem teljesíti a határ lezárására vonatkozó követelésüket, hétfőn sztrájkba lépnek. Nem kell hangsúlyozni, hogy milyen problémákat okozhat járvány idején,

ha az egészségügyi dolgozók nagy része megtagadja a munkavégzést.

A kínai központi vezetéssel lojális hongkongi kormány eddig megtagadta a szárazföldi Kínával közös határ teljes lezárását, bár utazási korlátozásokat bevezettek, illetve néhány határátkelőt lezártak (bár ezek a határforgalom csupán kis hányadát bonyolították). 

Carrie Lam hondkongi kormányzó azzal indokolta a határ nyitva tartását, hogy lezárás esetén sok hongkongit is meggátolnának abban, hogy hazatérjen Kínából. Az intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt két héten így is 91 százalékkal esett a Kínából érkező utasok száma. Hongkongban eddig 12 koronavírus-fertőzöttet találtak, 11-nél biztos, hogy Kínából hozta át a fertőzést, egyet még vizsgálnak.

(CNN)

Rovatok