Index Vakbarát Hírportál

Találtak egy ősi kínai gyógymódot, amely hatásos a koronavírus ellen?

2020. február 1., szombat 10:00

A kínai állami Xinhua hírügynökség jelentése szerint a kutatóorvosok úgy találták, hogy a shuanghuanglian nevű készítmény, a hagyományos kínai “orvoslás” népszerű terméke, amelyet rengetegen szednek megfázásos tünetekre,

gátolja az új típusú koronavírust.

A hír nyomán a szer pánikszerű felvásárlása indult meg országszerte, és pillanatok alatt hiánycikk lett. Ugyanakkor az erősen cenzúrázott kínai közösségi médiát is ellepték a mély szkepticizmusról tanúskodó posztok a shuanghuanglian valós hatását illetően.

A kételkedés jogos. Az orvoslásnak nevezett, többségében azonban bizonyítatlan vagy bizonyítottan téves elveket valló tradicionális kínai vajákosság praktikáinak hatásosságát ugyan rendszeresen “bizonyítják” a kínai kutatók, de e vizsgálatokról később rendre kiderül, hogy

nyilvánvalóan csaltak bennük.

Sok kínai felveti, hogy a híresztelés mindössze azt a célt szolgálja, hogy felhajtsák a shuanghuanglian gyártóinak piaci értékét a kínai tőzsdék hétfői újranyitása előtt. Ettől függetlenül, rengeteg ember készpénznek veszi a hírt, és hosszú, éjszakába nyúló sorok kígyóznak a hagyományos készítményeket áruló patikák előtt, abban a reményben, hogy hozzájuthatnak az életmentőnek hitt szerhez. Ezzel megszegik a kormány utasítását, amelyet a nyilvános csoportosulások ellen fogalmaztak meg.

Ugyanakkor nem lehet egyszerűen a szőnyeg alá söpörni a felfedezésről szóló állításokat - noha ennyi idő nyilvánvalóan kevés bármiféle bizonyító erejű klinikai teszt végrehajtására. A hírben említett két kutatóintézet (egy sanghaji orvostudományi intézet, illetve a vuhani virológiai kutatóközpont) állami fenntartású intézmény, utóbbi pedig Kana egyik legmodernebb kutatóintézete.

A kínai közegészségügyi tanács még hétfőn utasította az egészségügyi intézményeket, hogy “aktívan támogassák a hagyományos kínai orvoslás készítményeit a kezelésben”. Hszi Csin-Ping kínai elnök a hagyományos kínai gyógyászat nagy barátja, és előzőleg arra hívott fel a politbüro ülésén, hogy “egyesítsék a kínai és a nyugati orvoslás vívmányait” a betegség leküzdése érdekében.

Ezzel követi a Kínai Kommunista Párt irányvonalát a kínai kuruzslással kapcsolatban. E “gyógymódok” ugyanis még Mao utasítására váltak általánosan használttá az országban. Annak idején így próbálták elrejteni az emberek elől azt a tényt, hogy egyszerűen nincs elég rendes orvos az ellátásukra. A cél most is hasonló lehet:

nincs hatásos gyógymód,ezért az embereket látszatmegoldásokkal kell megnyugtatni.

Ugyanakkor az erős párthátszél ellenére is hangosak a tradicionális kínai kuruzslás szkeptikusai Kínában. Az állami média pedig igyekszik féken tartani az emberek várakozásait a shuanghuangliannal kapcsolatban. A kommunista párt lapja például arra figyelmeztetett, hogy a gátlás nem egyenlő a megelőzéssel és a kezeléssel. A cikkben arra intik az embereket, hogy ne rohanjanak a készítményért a patikába, és ne szedjék orvosi felügyelet nélkül.

Eddig az eredmények még csak egy előzetes vizsgálatból származnak, és még sok kísérletet kell végezni ahhoz, hogy kiderüljön, valóban hatásos-e az emberben

- írták.

(CNN)

Rovatok