Index Vakbarát Hírportál

Bionikus szív segíthet a mesterséges szívbillentyűk tesztelésével

2020. február 3., hétfő 18:43 | aznap frissítve

Bionikus szívet fejlesztettek ki kardiológiai eszközök, így mesterséges szívbillentyűk tesztelésére a Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói, írja az MTI.

A robotszív az élő szív verését utánozza, a mérnökök szerint ez lehetővé teszi a mesterséges billentyűk és más kardiológiai eszközök – szívritmus-szabályzók, defibrillátorok – tesztelését anélkül, hogy állatkísérleteket kellene végezni.

A kutatócsoport szerint a bionikus szívet emberi műszív kifejlesztéséhez is fel lehet használni a jövőben. 

A bionikus szívhez kialakítottak egy robotikus izomszövetet, amely a szív belső izomfalát modellezi, és beburkolták vele egy sertés szívének belsejét, a szöveteket az általuk tervezett TissueSil nevű szilikonos szövetragasztóval illesztették egymáshoz.

A robotikus izomszövet képes volt a szív természetes izomrostjait utánozva összepréselni a szívbelsőt, hasonlóan ahhoz, ahogy a természetes szívizom pumpálja a vért.

A robotikus szívizmot buborékfóliához hasonlították, amelynek buborékait kívülről felfújták, ezzel idézték elő az összehúzódást.

A kutatók irányítani tudták a bionikus szív működését, szabályozták az összehúzódások számát, a szív összehúzódási képességét és a szívverésenként pumpált vér mennyiségét, amivel kardiológiai betegségeket is modellezhetnek.

Az új eszközzel a kutatók gyorsabban elvégezhetik a mesterséges szívbillentyűk „finomhangolását”, lényegesen csökkentve ezzel a kardiológiai eszközök kialakításának költségeit.

Rovatok