Index Vakbarát Hírportál

A pubertás a marhákat is megkergíti

2020. február 12., szerda 10:17

A kanadai Brit-kolumbiai Egyetem kutatói szarvasmarhák viselkedésének fejlődését végigkövetve a borjúkortól a nemi érésig, arra jöttek rá, hogy a kamaszodás során felboruló hormonális állapot az ő - általában nyugodt és kiegyensúlyozott - magatartásukat is a feje tetejére fordítja.

Konkrétan Holstein teheneket (és bikákat) figyeltek, Marina von Keyserlingk vezetésével, és kiderült, hogy a serdülőkorban a korábban stabilnak tűnő egyéni viselkedési jegyeik (ami akár személyiségnek is nevezhetünk) teljesen felborulnak. A változások állatról állatra változnak, némelyek bátrabbak, mások félősebbek lesznek.

A kísérletekben a teheneket egy számukra ismeretlen helyiségben helyezték el, ahol vagy elhelyeztek egy ismeretlen tárgyat, illetve jelenvolt egy ismeretlen személy, vagy nem. Azt figyelték, hogy az állatok milyen bátran viselkednek, és mennyire érdeklődnek az újdonságok iránt. A tesztet különböző életkorú fiatal marhákon végezték el.

Az eredmények azt mutatták, hogy noha a borjaknak hasonló személyiségjegyeik vannak, mint felnőtt korukban, a pubertás idején ez erősen megváltozik, és a serdülő marhák viselkedése kiszámíthatatlanabbá válik.

Nyilvánvaló, hogy a stresszelt tehenek, amellett, hogy nekik sem jó ez, kevésbé lesznek produktívabb (vagyis kevesebb tejet és rosszabb minőségű húst termelnek). Így itt az állatjóléti és az állattenyésztési szempontok jól átfednek. Márpedig az állat hormonális állapotának, életkori sajátosságainak figyelembevételével kellemesebb életfeltételeket lehet számukra kialakítani.

(Guardian)

Rovatok