Index Vakbarát Hírportál

Mitől sokszorozódott meg hirtelen az új koronavírus-fertőzöttek száma?

2020. február 13., csütörtök 15:44

Az utóbbi napokban már úgy tűnt, hogy a kínai koronavírus-járvány mintha lendületet veszítene. Folyamatosan csökkent az új fertőzöttek, illetve a 24 óra alatt elhunytak száma. Erre ma reggel hideg zuhanyként érte a járvány gyors elvonulásában reménykedőket, amikor azt kellett látniuk, hogy az új fertőzöttek száma szinte kilőtt, és a sokszorosa volt a korábban megszokottnak. Emellett tegnap a halottak száma is rekordot döntött:

242-en veszítették életüket 24 óra alatt

Így alakult az utóbbi napokban az újonnan azonosított esetek száma (a különböző adatbázisokban némileg eltérő értékek szerepelhetnek, de a trend azonos):

Azért ez nagyon nem néz ki szépen. Mi történhetett? Míg az elmúlt napokban enyhén, de többé-kevésbé stabilan csökkent az új esetek száma, tegnap viszont kiugrott. Kiszabadult a járvány a karanténből? Összeomlott a kínai infrastruktúra?

Nos, úgy tűnik, nem, hanem a statisztikák számolásán változtattak. Méghozzá oly módon, hogy azt a nyugati járványügyesek pozitív fejleményként értékelik. Mostantól ugyanis máshogy definiálják a betegeket. Eddig csak azokat a betegeket számolták a fertőzöttek közé (pontosabban ezeket hozták nyilvánosságra), akik a vírus jelenlétét igazoló laborteszteredményt kaptak.

Mostantól azonban a fertőzötté nyilvánításhoz nem feltétlenül van szükség laborvizsgálatokra, klinikai diagnózis, például ct-vizsgálati eredmények alapján is ki lehet ezt mondani. Ezeket az eseteket eddig csak a "valószínű fertőzések" kategóriájába sorolták. Ettől fogva az orvosokat felruházzák tehát azzal a joggal, hogy azokra, akik a tüneteik alapján nyilvánvalóan fertőzöttek, rámondhassák, hogy fertőzöttek, és ne kelljen napokat várniuk a laborvizsgálat eredményeire.

Örömteli növekedés?

A nyugati szakemberek szerint ez a változtatás hozzá fog járulni ahhoz, hogy az eddiginél tisztább képet alkothassunk arról, hogy valójában milyen kiterjedt a járvány, és milyen trendet követ. A fertőzöttség diagnosztikai kritériumainak megváltoztatására többek között az Egészségügyi Világszervezet is kérte a kínaiakat. Noha ezt a jelenlegi, pattanásig feszült helyzetben nem szívesen mondják ki a nemzetközi partnerhatóságok tisztviselői, de ezzel gyakorlatilag arra szólították fel a kínaiakat, hogy

ne sunnyogjanak tovább: akiről látszik, hogy beteg, azt azonnal tegyék be a statisztikába.

Az a tény, hogy a tegnapi ugrás a napi új betegek számában pusztán statisztikai okokra vezethető vissza, nem is olyan megnyugtató, ha jobban belegondolunk. Hiszen azt jelenti, hogy eddig illúziókat táplált a világ arról, hogy viszonylag kevés az új beteg, és számuk csökkenő tendenciát mutat. Most kiderült, hogy a valós helyzet sokkal rosszabb.

Természetesen előfordulhat, hogy valakiről, akinek tüdő-ct-je alapján szinte biztosra veszik, hogy fertőzött, később kiderül, hogy egy másik kórokozó támadta meg. De őt utólag bármikor ki lehet venni a statisztikákból. Sokkal kevésbé veszélyes, ha kissé eltúlozzuk a bajt, mintha a nagy részét eltitkolják.

Mit hihetünk el?

Persze, miután kiderült ez az eltérés a valós, illetve az elkönyvelt új esetek száma között, sokakban felvetődik a kérdés, hogy mi garantálja, hogy a most közölt, illetve a jövőben ismertetett adatok helytállók lesznek-e.

Hát, semmi.

De a kínai államrendszer traszparenciaproblémáit nem most fogjuk megoldani. A Hongkongi Egyetem Time-nak nyilatkozó epidemiológiaprofesszora szerint még ezek az adatok is alul vannak becsülve, egyszerűen azért, mert olyan sok az új fertőzésgyanús személy, hogy nincs kapacitás mindenki tesztelésére.

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem professzora, Charles Chiu azt is elmondta, hogy sok esetről tudni, amikor szerte Hupej tartományban vizsgálat nélkül hazaküldik a nem annyira súlyos betegeket. A kórházak nem bírják a rohamot, viszont azok, akiket nem is látott orvos,

értelemszerűen nem kerülnek be semmilyen statisztikába.

Még aggasztóbb a napi halálozási adat. 242-en még egyszer sem hunytak el a fertőzés következtében a járvány eddigi heteiben. Márpedig a halál definíciójával nem nagyon lehet trükközni, vagyis a számot adottnak kell tekintenünk (ha feltételezzük, hogy a kínaiak őszinték e kérdésben). Egyelőre nem lehet biztosat mondani arról, hogy ez jelez-e bármiféle trendet, vagy csak a betegség természetes lefolyása miatt hunyt most el egyszerre ilyen sok beteg.

Mindenesetre ezek a fejlemények most kissé visszavetették a nemzetközi optimizmust. Nem valószínű, hogy már túl lennénk a nehezén.

(Borítókép:  Anthony Kwan / Getty Images)

Rovatok