Index Vakbarát Hírportál

Kétezer tonna betegségterjesztő rovar maradhat életben a fecskepusztulás miatt

2020. február 17., hétfő 10:57

A Magyar Madárvédelmi Egyesület felhívást adott ki, amiben mindenkit arra buzdít, hogy a tavasz közeledtével tegyen ki a fecskéknek műfészkeket, így segítve elő a fecskék szaporodását, ami nekünk is csak jó lehet.

Az elmúlt közel két évtizedben legalább megfeleződött a hazai fecskeállomány, ami nemcsak azért nagy baj, mert olyan őshonos madaraink tűnhetnek el éveken belül, mint a füstifecske, a molnárfecske és a partifecske, hanem azért is, mert a klímaváltozással újabb kártevő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok jelennek meg Magyarországon is, amik ellen a leghatékonyabb biológiai védekezést pont a fecskék jelentenék, na meg a denevérek.

Mint írják,

mérési adatokon alapuló becslés alapján minden fecske körülbelül 1 kiló, muslicától a nagyobb légy mérettartományába tartozó repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Figyelembe véve, hogy Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat, ez azt is jelenti, hogy legalább kétmillió kiló, azaz kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar évről évre a környezetünkben marad!

Ha többet szeretne megtudni arról, hogyan kell műfészkeket építeni a fecskéknek, vagy hol kell bejelenteni, ha a szomszéd leveri a fecskefészkeket, vagy hogy hogyan segíti elő a békés fecske-ember együttélést a fecskepalinka, kattintson ide. Ha pedig arról olvasna, hogy a klímaváltozás milyen hatással lesz a betegségeket terjesztő szúnyogok elterjedésére, olvassa el ezt a cikkünket:

Rovatok