Index Vakbarát Hírportál

A Facebook a szingapúri kormánynak engedve blokkolt egy független híroldalt

2020. február 19., szerda 14:38

A szingapúri kormány arra hivatkozva kötelezte a Facebookot a State Times Review című híroldal blokkolására, hogy az megsértette a nemrégiben elfogadott álhírellenes törvényt. A Facebook engedelmeskedett a felszólításnak. Közleményében kifejti, hogy bár a törvény arra kötelezi, hogy ne engedje megosztani felületein a híroldal tartalmait,

mélyen aggódik

a felszólítás miatt.

Szingapúrról érdemes tudni, hogy bár rendkívül gazdag, és teljes mértékben kapitalista berendezkedésű városállam, de a sajtószabadság mint olyan gyakorlatilag nem létezik náluk. A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet szerint a sajtó állami regulázása az országban nem sokban különbözik a kínaitól. Az ő sajtószabadsági ranglistájukon

Szingapúr a 151. helyet foglalja el.

A Facebook a tiltakozásához hozzátette, hogy az utasítás sérti a szólásszabadságot, túlzó, és ellentmond a szingapúri hivatalos indoklásnak, mely szerint a hivatkozott törvény nem a cenzúra további kiterjesztéséről szól. A szingapúri kormány arra hivatkozva vezette be a törvényt tavaly októberben, hogy szükséges az online álhírek elleni küzdelem az etnikai és vallási harmónia megőrzéséhez. 

A konkrét cikk, amely a Facebookról való kitiltást eredményezte, arról szólt, hogy Szingapúrban elfogynak az orvosi maszkok. A maszkok iránt természetesen a koronavírus-járvány miatt nőtt meg drasztikusan a kereslet, de a kormány hivatalos álláspontja szerint semmi gond nincs az ellátással. Szingapúrban már több tucat fertőzöttet regisztráltak.

A cikk megjelenése után a szingapúri kormány többször felszólította az újságot, hogy törölje a cikket vagy helyesbítést tegyen közzé, az azonban ennek nem tett eleget. A kormány a következő lépésben arra kötelezte a Facebookot, hogy a cikk megosztásai mellé a szingapúri felhasználóknak mellékeljen egy figyelmeztetést arról, hogy a kormány szerint a cikk hamis állítást tartalmaz.

Persze a Facebook megtehette volna, hogy nem engedelmeskedik a szingapúri kormánynak. Csakhogy ezen sokat veszíthet. A törvény értelmében a nem együttműködő szolgáltatók napi 4,5 millió forintnak megfelelő szingapúri dollárt fizethetnek. De nem is ez a Facebook legnagyobb problémája, hanem az, hogy a városban található az egész ázsiai részleget irányító központja, és nemrég fektettek be több mint egymilliárd szingapúri dollárt (224 milliárd forintot) egy új adatközpont kialakításába.

(BBC)

Rovatok