Index Vakbarát Hírportál

A kínai digitális diktatúra levadássza a járványhelyzetről negatívan posztolókat

2020. február 26., szerda 16:54

Úgy tűnik, hogy Kínában nem csak a koronavírus elleni küzdelemre fektetnek nagy hangsúlyt, de nem sajnálják az erőforrásokat a járványügyi helyzet kezeléséről kritikusan nyilatkozók elhallgattatására sem. Különös tekintettel arra, hogy jogosan kifogásolják rengetegen a megkésett intézkedéseket, a statisztikák kozmetikázását, a valós járványügyi adatok elhallgatását. A világ legfejlettebb digitális diktatúrájától ez persze nem meglepő, és eddig is lehetett ezzel kapcsolatos híreket hallani, de a Vice friss riportja egészen testközelbe hozza a rendszer működését.

A lapnak egy 28 éves vuhani férfi nyilatkozott a meglehetősen hátborzongató élményeiről. Az önvezető technológiák fejlesztésével foglalkozó Joshua Left január közepén, nem sokkal a járvány kitörése után érkezett San Franciscoba vakációzni. Akkortájt érték el az Egyesült Államokat az első aggasztó hírek Kínából, a Vuhanban kialakult járványról. Left - akinek kínai nevét elővigyázatosságból nem közölte a lap – attól tartva, hogy otthon maradt családtagjai nem kapnak pontos információkat a kibontakozó veszélyhelyzetről, Wechaten (kínai üzenetküldő mobilapp, online fizetési- és és közösségimédia-platfrom) küldött üzenetekben olyan független információkat osztott meg, amikről úgy ítélte meg, hogy Kínában élő hozzátartozói, ismerősei számára nem hozzáférhetőek.

Left először a WeChat adminjaitól kapott figyelmeztető üzenetet. Aztán négy ismerőse csetelt rá azzal, hogy árulja már el hol tartózkodik épp, melyik hotelben szállt meg, mi a szoba száma és mi az amerikai telefonszáma.

Ezután a telefonja riasztást küldött neki, hogy valaki Sanghajban megpróbált beloggolni a felhasználói fiókjába. Végül amikor nem volt hajlandó a kért adatokat megadni, mind a négy kontaktja arra szólította fel, hogy mihamarább utazzon vissza Kínába.

A fiatalember szerint wechates barátai azért küldték neki az ijesztő üzeneteket, mert az állambiztonság ügynökei erre kényszerítették őket - és mindez a kínai kormányzat széleskörű erőfeszítéseiről árulkodik, amikkel a koronavírus-járvány kitörésével kapcsolatos hangokat igyekeznek elnyomni. Joshua Left annyira megijedt hazája utánanyúló csápjaitól, hogy azóta sem tért haza, életét féltve az USA-ban maradt és Kaliforniában bujkál, attól tartva, ha hazautazna, azonnal letartóztatnák. A Vice-nak elmesélte, hogy egyetemi hallgató korában otthon többször is kihallgatták belbiztonsági ügynökök, de még soha nem vették őrizetbe vagy tartóztatták le. A mostani fenyegető üzenetekről amúgy bejelentést tett a San Francisco-i rendőrségen és az FBI-nál is, azonban nem kapott segítséget, de még választ sem az amerikai hatóságoktól.

Az eset apropóján a Vice összefoglalta, hogy a kínai digitális diktatúra milyen online és offline eszközökkel igyekszik a saját narratíváját erőltetni a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, és hogyan nyomozzák le mindazokat, akik például a közösségi oldalakon felemelik a hangjukat és kritizálni merészelik a kínai hatóságok eddigi intézkedéseit:

(Borítókép: Thomas Peter/Reuters)

Rovatok