Index Vakbarát Hírportál

Döbbenetes sikerrel zárult az Index evolúciótagadó rajzpályázata

2020. február 29., szombat 21:24

A múlt héten evolúciótagadó rajzpályázatot hirdetett az Index. Mi kevésbé voltunk szégyenlősek, mint az Örömhír Alapítvány, amely Creation néven hirdetett nagyon hasonló tematikájú megmérettetést fiataloknak és időseknek.

A dolognak persze komoly vetülete is van, hiszen az alapítvány állítása szerint a tudománytalan és minden észérvnek ellent mondó akciót az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta. Csakhogy ez hazugság volt - bár az igazság sem kevésbé kínos a közoktatásért is felelős Emmi számára. 

A minisztérium válaszából ugyanis kiderült, hogy bár a rajzpályázatra egy fillért sem adtak, de a hasonló, ezerszer cáfolt buta áltudományt terjesztő Creation magazin magyar kiadását (amelynek megjelenése áprilisra várható) valóban megtolták 12 millió forinttal. Arra nem adtak magyarázatot, hogy a döntés milyen szakmai érvek mentén született.

Időközben a rajzpályázat két külsős zsűritagjának egyike (a harmadik az alapítvány elnöke), Vámos Róbert, a Táblácska rajzos táblákat áruló cég alapítója visszalépett a zsűrizéstől. A közleményéből az olvasható ki, hogy megvezették, és csak azt az tényt felejtették el vele közölni, hogy miről fog szólni a pályázat. Persze felmerül a kérdést, hogy miért fogadta el a felkérést, ha ezt se árulták el neki:

Az történt, hogy a családokat, anyákat, gyerekeket támogató Örömhír Alapítvány felkért egy rajzpályázat zsűrizésére. Mivel szívügyem a gyerekek, örömmel mondtam igent. Sajnos hiba volt. Mint kiderült, a rajzpályázat és kiírója evolúciót megkérdőjelező, illetve ezt a témát erősen feszegető elveket képvisel, amiről eddig sajnos nem tudtam.

Ez becsülendő, ugyanakkor a következő mondattal már komoly problémák vannak:

Mivel sem ezekkel az elvekkel, sem ellenkezőjükkel nem kívánok azonosulni miközben lehetséges, hogy egyik nézőpont sem helyes vagy helytelen, nem kívánok az ezzel kapcsolatos témákban részt venni.

Úgy tűnik, Vámos Róbert nem képes (vagy nem meri, nem akarja) megítélni, hogy a minden ízében önellentmondó fantazmagória vagy a tudomány a helyes. De legalább minden bejegyzésében a gyerekek javát hangoztatja. A másik felkért zsűritag, Szimonidesz Hajnalka illusztrátor nem reagált megkeresésünkre.

Mindez azonban semmit nem von le a pályázatunkon induló művészek teljesítményéből. Íme, a legjobbak, nem tudtunk közöttük sorrendet felállítani. Köszönjük az alkotóknak, hogy segítették a """tudományos""" dogmák lerombolását!

A képekre kattintva egész galéria nyílik meg, még sokkal több csodával.

(Borítókép:  Olvasónk, Máté / Index)

Rovatok