Index Vakbarát Hírportál

A SETI befejezte az adatok gyűjtését, most kiderül, talált-e földön kívüli életet

2020. március 6., péntek 14:50

21 év után véget ér a Kaliforniai Berkeley Egyetem SETI@home projektje. Bejelentették, hogy már nem küldenek több adatot azoknak az önkénteseknek, akik rendelkezésre bocsátották a számítógépük kapacitását, hogy a földön kívüli élet nyomait kutassák. 

Most eljutottak arra a pontra, hogy a begyűjtött adatokat elemzik. A közlemény szerint ha végeznek az adatok kiértékelésével, publikálják az eredményeket. 

A 21 év alatt rengetegen töltötték le a SETI@home képernyővédőjét, hogy ezzel segítsék rádióteleszkóp-adatok elemzését és a földön kívüli intelligencia keresését. 

A kutatók olyan keskeny sávú rádiójeleket kutattak, amik a természetben nem fellelhetőek. Ehhez viszont őrült nagy kapacitású gépekre van szükség. Viszont ha a feladatokat felszabdalják, akkor egy egyszerű személyi számítógép is megbirkózik vele. A projekt lényege az volt, hogy amíg a képernyőkímélő futott, vagyis a számítógépet nem használta a tulajdonosa, addig a szabad kapacitást használták a kutatók, és egy hatalmas szuperszámítógéppé állt össze a hálózat.  

A kutatók megköszönték mindenkinek a segítséget, de arról még nincs előzetes információ, hogy sikerült-e földönkívüliek nyomára bukkanni. 

Van másik

Ha valaki továbbra is szeretné a tudomány számára biztosítani a számítógépe kapacitását, akkor a Folding@home projektnem való részvételt lehet megfontolni, ahol az új koronavírus fehérjeszerkezetének kutatását lehet segíteni. Igaz, hogy a témában az utóbbi napokban komoly előrelépések történtek, de a kutatóknak továbbra is igazolni kell az eredményeket, ehhez pedig szükségük van a számítógépek felesleges kapacitására. 

Rovatok