Index Vakbarát Hírportál

Három űrturistát vinne a Nemzetközi Űrállomásra jövőre a SpaceX

2020. március 6., péntek 13:45

2021 végén három szerencsés és feltételezhetően jómódú civil mondhatja majd el magáról, hogy az űrnyaraláson voltak, ugyanis a SpaceX három turistát vinne egy 10 napos kirándulásra a Nemzetközi Űrállomásra. 

A tervek szerint ehhez a cég a Falcon 9 rakétát és az új Crew Dragon hajót használnák.  A három kiválasztott utazásaival kapcsolatos logisztikai elintéznivalókat az Axiom Space cégre bíznák. Két nap lesz a menetidő, és legalább 8 napot töltenek majd a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, ugyanott ahol az ott dolgozó asztronauták is élnek. 

55 millió dollárba kerül az utazás egy főnek, és már csak két hely maradt.

Ez forintban bő 16 milliárdot jelent. A NASA tavaly jelentette be, hogy megnyitja a Nemzetközi Űrállomást többek között az űrturizmus előtt, ráadásul már korábban megállapodtak abban, hogy az év végén a SpaceX viszi a NASA űrhajósait az ISS-re. Úgy tűnik, hogy Elon Musk cége nem elégszik meg annyival, hogy a űrtaxi legyen, a hírek szerint komoly bevételeket remél az űrturizmusból. 

Mióta több magáncég is bebizonyította, hogy képes biztosítani a biztonságos űrutazás feltételeit, egyre nagyobb az érdeklődés az űrturizmus iránt. Richard Branson Virgin Galactic cége lett az első olyan űrutazással foglalkozó cég, ami tőzsdére ment,  ők néhány százezer dollárért biztosítanak pár percnyi súlytalanságot, hasonlóra készül Jeff Bezos cége is. 

Rovatok