Index Vakbarát Hírportál

A tünetmentes fertőzöttek sokkal jobban terjeszthetik a vírust, mint eddig gondolták

2020. március 16., hétfő 09:37

A Massachusettsben kialakult koronavírusgócban legalább 82 érintettet olyan emberek fertőztek meg, akik nem mutattak a fertőzés pillanatában tüneteket (vagy végig tünetmentes maradt a fertőződésük, vagy még tartott a lappangási idő). Ez arra utal, hogy a világ számos járványügyi hatósága által hangoztatott nyugtató vélelem, miszerint csak a tünetes fertőzöttek fertőznek, messze áll a valóságtól.

A CNN tudósítása szerint egyre több tudományos tanulmány bizonyítja, hogy igenis a tünetmentes fertőzöttek is továbbfertőznek. Ennek ellenére az amerikai tiszti főorvos még néhány napja is azt nyilatkozta, hogy a tünetmentes fertőzöttek nem jelentenek jelentős tényezőt a járvány terjesztésében, és elég csak a tünetesekre koncentrálni a védekezést.

Egyelőre senki sem tudja, hogy a tünetmentes, illetve enyhe megfázásszerű tüneteket mutató érintettek a továbbfertőzés hány százalékáért felelősek, de nem kizárható, hogy jelentős részükért. A frankfurti Orvosi Virológiai Intézet munkatársai például 24, Izraelből érkezett utast teszteltek. Közöttük hét személynek lett pozitív a tesztje, de csak három mutatott tüneteket. Ráadásul a tünetmentesek szervezetében magasabb volt a vírusszám, mint a tünetesekben.

Rovatok