Index Vakbarát Hírportál

Itt a 3D-ben printelhető védőmaszk

2020. március 19., csütörtök 17:39 | aznap frissítve

Az olasz orvosoknak életmentő alkatrészeket nyomtató mérnökök sztorija után hazai mérnökökkel beszélgettem a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségekről, és arra mutattak rá, hogy itthon is érdemes lenne jó előre felkészülni egy esetleges válsághelyzetre. Azt tudjuk, hogy a magyar kórházakban rendelkezésre áll kétezer lélegeztetőgép, de minden ilyen eszközben vannak kopó alkatrészek, amelyek nélkül használhatatlanná válhatnak. Az olaszoknál is abból lett gond, hogy a gépeik jóval nagyobb terhelésnek vannak kitéve, mint a járványtól mentes időszakokban.

Hasznos lehet feltérképezni, hogy az hazánkban alkalmazott orvosi eszközök gyártóinál mi a helyzet az alkatrészellátással, mert az olaszoknál sem tudtak szállítani, amikor szükség lett volna rá, és ezen életek múlhatnak. Adott esetben az is szóba jöhet, ha nem sikerül az eredeti gyártóval együttműködni, hogy hazai mérnökök tervezzenek a kórházainkban működő gépekhez új kiegészítőket, amelyek biokompatibilis anyagból, megfelelő sterilizálással használatba vehetők –valószínűleg jóval olcsóbban.

Nemzetközi szinten máris elképesztő erők mozdultak meg. Készült nyílt forráskódú terv egy kórházi lélegeztetőgép szelepéhez, globális adatbázisban gyűjtik össze a koronavírus-járványban a 3D nyomtatós kapacitással segíteni tudó szakértőket. Köztük olyanok is akadnak, akik orvosok, és még a 3D tervezéshez is értenek valamennyire.

Oké, de nekünk kesztyű kell!

Idehaza még arról szólnak a legfrissebb hírek, hogy nagy hiány van kesztyűből és maszkból. Az utóbbira jó kiindulópont lehet a Copper 3D szabadon elérhetővé tett műanyag maszkja, ám nyomtatás után még ezt is el kell látni a megfelelő szűrőkkel.

Az viszont előnyös, hogy a szűrő cserélhető, és a műanyag váz lemosható, így többször fel lehet használni. Ez a maszk viszont csak hétköznapi, polgári használatra alkalmas, olcsó és eldobható papírmaszkok helyett. Az orvosok, főleg akik koronavírusos eseteket vizsgálnak, jóval szigorúbb előírásoknak megfelelő maszkokat viselnek a munkájuk során. A kórházakban ráadásul gőzzel sterilizálnak, és ez nem kompatibilis a huzallerakásos 3D nyomtatók politejsavas alapanyagával, amely lebomlik a párával kombinált magas hőmérsékleten.

Az is csak vakmerő költői túlzás lehet a Copper 3D maszkját bemutató egyik cikkben, hogy a réztartalmú szálak jók lehetnek a koronavírussal szemben. A réz felületről valóban kimutatták, hogy csak 4 óráig marad aktív rajta a koronavírus, a Copper 3D azonban csak réztartalmú műanyag szálakat gyárt, és a műanyagon 72 órán át fertőzőképes marad a kórokozó.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy egy antibakteriális anyag a baktériumok ellen hatásos, nem a vírusokkal szemben. Ebben a Copper 3D is korrektül ír a weboldalán, és a forgalmazói csupán élelmiszerbiztos kategóriába sorolják az antibakteriális filamentjeit. Antibakteriális PLA szálakat egyébként a magyar Philament is gyárt.

A fentiekből látható, hogy a Copper 3D nyílt forráskódú terve nem mindenre jó megoldás, és muszáj a helyén kezelni, mert a vélt biztonság rosszabb, mint ha pontosan tudjuk, hogy milyen mértékben vagyunk kitéve a veszélynek. De amint írtam, kiindulópontnak ez is jó lehet, hogy az igények szerint módosítsák, és új kapacitásokat vonjanak be a gyártásba.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok