Index Vakbarát Hírportál

Trump összefogott a techcégekkel, szuperszámítógépet vetnek be a koronavírus ellen

2020. március 23., hétfő 15:34

Szuper-számítástechnikai erőforrásokat dobnak össze a nagy techcégek a Fehér Házzal, hogy segítsék a koronavírus elleni kutatásokat – írja a Washington Post. Az együttműködést Donald Trump jelentette be, és elmondta, hogy a fő cél a védőoltás és a kezelések kutatása lesz.

A projektbe beszállt az IBM, a Google, a HP, a Microsoft és az Amazon. Az elmúlt években nem mindig volt baráti a viszony a Szilícium-völgy és a Fehér Ház között, de elmondások szerint a Covid-19 Nagy Teljesítményű Számítási Konzorcium viszonylag könnyen tető alá került.

Az időszakos társulásba 16 rendszert kötnek össze, ami összesen 330 pteaflops számítási kapacitást jelent, és már azt is tervezik, hogy még többet adnak hozzá a felhő segítségével. Kutatók online tudják benyújtani a felhasználási kérvényeiket, amit egy részt vevő intézmény elbírál. A pályázatokat közegészségügyi szempontból is felülvizsgálják, amit szakértők végeznek el.

A kutatók a rendszer segítségével egyszerre több magas számítási igényű kísérletet és szimulációt is elvégezhetnek.

Ezekhez kézzel több évre, egyszerű bolti számítógéppel pedig több hónapra lenne szükség.

A Microsoft és a Google ösztöndíjakat is felajánlott a kutatók számára. Ezenfelül a Microsoft még a saját tudósait is felajánlotta, ha valakinek segítség kéne. 

Egyetemi oldalról az MIT és a Rensselaer Polytechnic Institute szállt be a projektbe, kormányoldalról pedig az energiaügyi minisztérium Nemzeti Laboratóriuma, a Nemzeti Tudományos Alapítvány és a NASA.

Rovatok