Index Vakbarát Hírportál

Az egész táj üres, halott

2020. március 29., vasárnap 07:31

Agyhalott tőkésrécéktől, a csivavákra vadászó uhukon, a nagyüzemi, monokulturás mezőgazdaság által ránk szabadított szuperkártevőkön át, az eltűnő madárvilágig elég sok mindenről és sokszor nem túl szívderítő dolgokról beszélt az Index TNT podcastjának legutóbbi vendége, Orbán Zoltán. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivőjét alapvetően azért hívtuk meg, mert az Indexen mindig is szívesen foglalkoztunk madarakkal (sőt, volt, hogy mentettünk is). Az adás elején a városlakók és madarak kapcsolatát, találkozását, konfliktusait boncolgattuk könnyed hangnemben, ecsetelve többek közt azt, hogy milyen érdekes lesz, amikor a városokba beköltöző nagytestű baglyok elkezdik összeszedni a kóbor macskákat, elragadni az óvatlan csivavákat.

A beszélgetés aztán jóval komorabb szinezetet kapott, amikor rátértünk arra, hogy nem az egyre nagyobb számban városiasodó madarak az ember legnagyobb gondja, hanem a nagyüzemi mezőgazdaság, az uniós támogatás miatt töredékére csökkenő biodiverzitás. "Az egész táj üres, halott" – mondta a beszélgetés egyik vészjósló pontján a hollandiai tapasztalatokról a szóvivő, azt fejtegetve, hogy miért becsapós az, hogy körülöttünk sok a feketerigó, meg szarka, meg galamb, sőt vaddisznó és róka:

mert ott ahol te élsz, ott harminc fajnak kellene lennie madárból, hatszázhetvenkettő fajnak rovarból, és ehhez képest van nyolc madárfaj és rovarból tizenkettő.

A beszélgetés során szó esett arról is, hogy miért rossz az, hogy mindenki a klímaváltozástól retteg, és miért kellene sokkal inkább a fajok eltűnésétől félnünk, ami nagyságrendekkel nagyobb problémát jelent, és aminek gyökere a már említett nagyüzemi mezőgazdaság.

A legfőbb veszély, hogy nem tudatosult még bennünk: sokkal kevesebb időnk van beavatkozni, mint eddig gondoltuk. Ehelyett az emberiség úgy viselkedik, mint az utas a süllyedő Titanicon, aki azon hőbörög a pincérnek, hogy nem elég meleg a sült kacsa.

A végén azért a reményt is megcsillantó adásban a következő kérdéseket érintettük:

Mi a podcast és miért jó?

A podcast az interneten bármikor elérhető rádióműsort jelent, ami rendszeresen jelentkezik. A podcasthallgatást ma már okostelefonos alkalmazások és szolgáltatások segítik, amikkel az adások letölthetők, offline is hallgathatók, és amik megjegyzik, hogy hol tartottunk legutóbb egy műsorban. Podcastot hallgatni vezetés, házimunka vagy sportolás közben is lehet, míg olvasni nemigen. Kövesd az Index podcastjait!

Rovatok