Index Vakbarát Hírportál

Ánuszt fotóz egy hitech vécé a tudomány szolgálatában

2020. április 7., kedd 15:40

A világhírű Stanford Egyetem tudósai ánuszfelismerő vécével folytatnának hosszútávú kutatómunkát, mert az egészségügyet szolgáló projektben a résztvevők vizeletét és székletét kell viszonylag gyakran megvizsgálniuk, és ez tűnt a legkevésbé macerás megoldásnak.

Precíziós Egészségügyi Vécé

Ez lett a neve az eszköznek, amelybe négy kamerát szereltek, és a felvett adatokat rögtön fellövik a felhőbe, hogy elvégezhessék a szükséges elemzéseket. Az egyik kamera foglalkozik a széklettel, kettőt állítottak rá a vizeletre, a negyedik pedig az ánuszra fókuszál.

Az utóbbinak a kétlépcsős azonosításban van kulcsfontosságú szerepe, hogy mindig a megfelelő személyhez rögzítsék az adatokat. Van egy ujjlenyomat-olvasó a vécélehúzóban, az azonosítás másik részét végzi el az ánuszolvasó.

 Az okosvécéről szóló tanulmány az egyik legnevesebb tudományos lapban, a Nature-ben jelent meg, és a vezető szerzője, Dr. Seung-min Park egy ehhez kapcsolódó  blogbejegyzésben  megjegyezte:

Azt már a híres festő, Salvador Dalí (1904-1989) felismerte, hogy az ánusznak 35 vagy 37 gyűrődése van, és ugyanolyan egyedi, mint az ujjlenyomatunk. 

Természetesen nagyon ügyelnek a felhasználók magánszférájára, titkosítva küldik el a fotókat a szervereikre, és a rendszer emberi beavatkozás nélkül felismeri majd a megfelelő ánuszt.

A tudományos munkában többek közt a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás, az irritábilis bél szindróma és a húgycsövet érintő fertőzések felismerését szeretnék előremozdítani.

(Mashable, Nature)

Rovatok