Index Vakbarát Hírportál

Az űrből is látható volt a csernobili erdőtűz, Kijev légszennyezettsége veszélyes az egészségre

2020. április 17., péntek 13:40

Az Európai Űrügynökség (ESA) felvételein jól látható a csernobili erdőtűz. Az ESA Copernicus vészhelyzeti térképező szolgálata, a Copernicus Sentinel-2 műholdas misszió felmérte a tüzet és füstöt, és feltérképezte, hogy összességében mekkora területet érinthet az erdőtűz. 

Az érintett területekről hevest esőzést jelentettek a napokban, ami jórészt eloltotta a lángokat, de még mindig 500 tűzoltó, 124 tűzoltóautó és több helikopter dolgozik, hogy az utolsó tűzfészkeket is felszámolják. Péntekre ráadásul az erősödő szél miatt  ismét belobbant három helyen a tűz a csernobili övezetben csütörtökön délután, amit a tűzoltók ugyan még aznap megfékeztek, de eközben Kijev levegője olyan mértékben szennyezetté vált, ami már veszélyes az egészségre. A QIAir légszennyezettségi adatokat közlő internetes oldal Kijevet a világ legszennyezettebb levegőjű városaként tüntette fel, és a veszélyes kategóriába sorolta. 

Pénteken a csernobili övezetbe látogatott Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester,  aki azt mondta, hogy a nyílt tüzeket valóban sikerült eloltaniuk a szakembereknek, de kell még néhány nap a parázsló gócok eloltásához. A mérések alapján a radioaktív sugárzás szintje nem haladta meg a megengedett mértéket. A Kijevet beborító füstről pedig Klicsko azt mondta, hogy  csak részben érkezett a csernobili zónából, mert a megye más területein is voltak tüzek, és Zsitomir irányából is kapott füstöt a főváros.

Az utóbbi napokban sokan aggódtak amiatt, hogy a szokatlanul nagy tüzek veszélyeztethetik a nukleáris katasztrófa helyszínét, vagy káros anyagok kerülhetnek a légkörbe. Ezzel kapcsolatosan elkezdtek álhírek is terjedni az interneten, amiket részletesen cáfoltunk

A környéken minden évben vannak erdőtüzek, de a mostani minden eddiginél nagyobb volt, ennek oka a szakemberek szerint az, hogy enyhe volt a tél és a tavasz, az erdő talaja száraz maradt, így a gyújtogatás után könnyebben tudott a tűz terjedni. A műholdak kulcsszerepet játszanak ilyen esetekben, hogy megfelelően figyelemmel lehessen kísérni a veszélyeztetett régiót. 

Rovatok