Index Vakbarát Hírportál

Speciális arcmaszkkal mutatnák ki a koronavírus-fertőzöttséget

2020. május 14., csütörtök 11:51

Olyan arcmaszk fejlesztésén dolgoznak a Harvard és a Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói, amely képes lenne kimutatni, hogy viselője megfertőződött-e a koronavírussal, vagy sem. A kutatók 2014-ben kezdték fejleszteni a speciális szenzorokat annak érdekében, hogy kimutathassák az ebola jelenlétét, majd 2016-ban, amikor átszabták a Zika-vírusra, tudományos publikációban számoltak be eredményeikről, írja a Business Insider

 A fejlesztés alatt álló maszk egy fluoreszkáló jelet bocsát ki, amikor a koronavírussal megfertőződött személy lélegzik, köhög vagy tüsszent, és noha a koronavírus-specifikus fejlesztés még korai szakaszban tart, az eddigi eredmények nagyon biztatóak – mondta a műszaki egyetem kutatója, Jim Collins a lapnak, hozzátéve, reméli, pár hét múlva már be tudják mutatni az arcmaszk végleges tervét. 

Ha egyszer odajutunk, akkor a kísérletek során olyan személyeket kell tesztelnünk, akikről feltételezhető, hogy megfertőződtek a vírussal, hiszen akkor láthatjuk, működik-e ez a gyakorlatban

– mondta Collins. A kutatócsapat a szenzor érzékenységét egy apró nyálminta segítségével teszteli jelenleg. A technológia már több vírus, így más SARS, a kanyaró, a influenza, a hepatitis C és a nyugat-nílusi láz esetében is jól működött. Az elv mindegyik esetében ugyanaz: a szenzornak nedvességre van szüksége ahhoz, hogy azonosítani tudja a konkrét vírus génszekvenciáját.

Collins szerint nemcsak diagnózis felállításához, hanem a jövőben például reptereken is használható lehetne arcmaszkjuk a szűréshez. A laboratórium úgy tervezi, hogy nyár végétől már kereskedelmi forgalomba bocsátja a maszkot, ha a tesztek rendben mennek.

Rovatok