Index Vakbarát Hírportál

Szennyvíz elemzésével keresik a koronavírus nyomait Magyarországon

2020. május 19., kedd 11:37

A Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Mol együttműködésében kilenc városban indul kutatás az új koronavírus kimutatására a kommunális szennyvizekből. A külföldön már bevált módszer hasznos eszköz lehet a fertőzés megjelenésének, visszatérésének jelzésére a helyi terjedés korai szakaszában – közölte az  Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Az Egyesült Államokban és Hollandiában és már sikeresen kimutatták a Covid-19 megbetegedést okozó vírus nyomait a csatornarendszerből vett mintákban. A kutatás segíthet megbecsülni a koronavírus-fertőzések mértékét egy közösségen belül. 

Egy városi szennyvíztisztító telephez több tízezer háztartásból kerül szennyvíz, így a fertőzöttek száma a hagyományos tesztekénél nagyobb mintában vizsgálható. A koronavírus jelenléte a tünetek jelentkezésénél sokkal rövidebb idő alatt, akár a megfertőződés utáni három napon belül kimutatható ezzel a módszerrel. A szennyvízben található vírusnyomok elemzésével így a járvány helyi terjedésének korai szakaszában észlelhető a vírus megjelenése a közösségben.

A megoldás arra is alkalmas lehet, hogy a fertőzés újbóli megjelenését jelezze.  

Az Egészségügyi Világszervezet szerint továbbra is magas a koronavírus-fertőzés kockázata, ezért járványügyi készültségben fontos, hogy folyamatosan monitorozzák a társadalmat, és figyeljék, hogy újra felgyorsul-e a vírus terjedése. 

Az első fázisban kilenc város szennyvizének változását monitorozzák öt hónapon keresztül, kéthetes gyakoriságú mintavételezéssel. A kutatás a Pannon Egyetemhez tartozó Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ és a Környezetmérnöki Intézet, a Pécsi Tudományegyetemen működő Szentágothai János Kutatóközpont, a Virológiai Kutatócsoport és a Mol együttműködésében valósul meg.

A vizsgálatok Ajkán, Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Nagykanizsán, Pécsen, Szegeden és Veszprémben kezdődhetnek meg.

Rovatok