Index Vakbarát Hírportál

Linus Torvalds 15 év után dobta az Intelt

2020. május 25., hétfő 15:43

Lecserélte számítógépét a Linuxot létrehozó, annak fejlődését ma is felügyelő Linus Torvalds, és ezzel búcsút mondott az Intel processzoroknak. A világszerte ismert fejlesztő egy viszonylag unalmas, a munkájával kapcsolatos helyzetjelentésbe szúrta be megjegyzésként az eseményt.

A héten a legnagyobb izgalom számomra az volt, hogy frissítettem a gépemet, és körülbelül 15 év után először nem Intel alapú a rendszerem. Nem, még nem váltottam az ARM-ra, egy AMD Threadripper 3970x-et hajtok. Az 'allmodconfig' teszt build futtatása most háromszor gyorsabb, mint régen.

Ennél több részletet nem árult el, de valószínű, hogy Torvalds az egész pc-jét lecserélte, mert az AMD Threadripper speciális foglalatot igényel az alaplapon. Ez a csip igazi szörnyeteg, 32 magja van és 64 szálat kezel, alapból 3,7 GHz-en, de ha kell, akkor egészen 4,5 GHz-ig felpörgethető az órajele.

Elképzelhető, hogy Torvalds ezt is csak átmeneti megoldásnak tekinti, mégiscsak utalt rá, hogy a jövőben akár egy ARM alapú konfiguráción is dolgozhat.

(The Register

Rovatok